Waterzijdig inregelen cv-installatie

Jouw verwarming in topconditie!

Waterzijdig inregelen

Om ervoor te zorgen dat jouw cv-installatie in topconditie is, moet je de cv-installatie waterzijdig laten inregelen. Dit houdt in dat deze wordt uitgebalanceerd zodat wordt voorkomen dat er onnodig veel warm water wordt rondgepompt door de radiatoren.   

Hoe herken je een niet goed ingestelde installatie?

Heb je wel eens gehad dat het heel lang duurt voordat alle radiatoren warm worden? Of dat de radiator die het dichtst bij de cv-ketel hangt snel warm wordt, maar dat de andere radiatoren nog lang koud blijven? Waarschijnlijk gaat waterzijdig inregelen dit verhelpen. Waterzijdig inregelen voorkomt dat een cv-ketel onnodige piekprestaties moet leveren, wat veel energie (en dus geld) kost. Het zorgt ervoor dat je bespaart op verwarmingskosten en de leversduur van je cv-ketel wordt verlengd.

Hoe werkt het?

Bij het inregelen wordt de maximale doorstroom van een radiator ingesteld. Dit zorgt ervoor dat elke radiator in het huis de juiste hoeveelheid warmte krijgt, zodat de verdeling van warm water optimaal is. Wil je er zeker van zijn dat jouw installatie goed ingeregeld is? Laat dit altijd doen door een gecertificeerde monteur!

radiator-waterzijdig-inregelen-vanslooten

Besparen met een waterzijdig ingeregelde cv-installatie

Door het inregelen van een cv-installatie kan worden bespaard. De besparing kan oplopen tot 25% op de energierekening. Wanneer een cv-installatie in goede conditie is, wordt er niet onnodig veel energie van de cv-ketel gevraagd. Dit zorgt voor een lager gasverbruik en dus een lagere CO2 uitstoot.

Wanneer moet je een cv-installatie waterzijdig inregelen?

 • Als het te lang duurt voordat alle radiatoren warm worden
 • Wanneer er suizende geluiden uit de radiator komen
 • Bij een (onnodig) hoog gasverbuik

Mogelijk voor nieuwe en bestaande installaties

Waterzijdig inregelen is niet alleen mogelijk wanneer een cv-installatie al een tijd in gebruik is. Ook bij nieuwe installaties heeft het zin om deze in te laten regelen.

Vanaf maart 2020 is het zelfs verplicht om bij nieuwbouwwoningen een cv-installatie waterzijdig in te regelen. Uiteindelijk zal dit voor alle huizen verplicht worden. Dit is een onderdeel van de Wet Milieubeheer. Wil je meer informatie over waterzijdig inregelen? Neem dan contact met ons op.

Ik wil meer weten over waterzijdig inregelen!

  Andere duurzame opties

  Warmtepompen

  warmtepomp-vaillant-hybride

  Wil je van het gas af? Dan is de warmtepomp een goede stap. Ga je voor all-electric of kies je voor nu nog de hybride variant?

  De hybride variant vermindert je gasverbruik al met zo’n 80%.

  Zonneboiler

  Zonneboiler-dak-vanslooten

  Met een zonneboiler verbruik je de helft minder aardgas en dat betekent een verlaging van de CO2-uitstoot.  

  Heb je al zonnepanelen? Dan is de zonneboiler een mooie aanvulling hierop. 

  Vloerverwarming

  vloerverwarming-leggen-vanslooten

  Wil je genieten van het comfort van vloerverwarming, maar niet een torenhoge energierekening betalen? 

  Dat kan! Het is namelijk mogelijk om te besparen op de energierekening met vloerverwarming.