8.8 293 Beoordelingen

Wat is een energieneutraal huis?

Wat is een energieneutraal huis?

Een energieneutraal huis is het toppunt van duurzaamheid en het betekent dat je geen energiekosten meer hebt. Je mag je huis energieneutraal noemen als het over het hele verbruiksjaar net zoveel duurzame energie heeft opgewekt als dat het verbruikt heeft. Het principe nul-op-de-meterwoning. In sommige gevallen is het zelfs zo dat je meer energie opwekt dan dat er daadwerkelijk verbruikt wordt. Het is dus erg aantrekkelijk je huis energieneutraal te maken.

De voordelen van een energieneutraal huis

Duurzaamheid is tegenwoordig heel belangrijk en met een energieneutraal huis ben je hiermee op de goede weg! Door je eigen energie op te wekken en dit op een verantwoordelijke manier te doen, ben je goed bezig voor het milieu. Maar dat is natuurlijk niet het enige voordeel. Als je genoeg opwekt om in je eigen energie te voorzien, wordt je energierekening lager. In het gunstigste geval kan het je zelfs geld opleveren.

Welke maatregelen kun je nemen?

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt treffen om je huis energieneutraal te krijgen. Een nul-op-de-meterwoning maakt geen gebruik van een aardgasaansluiting om het huis en water te verwarmen. Daarnaast dient het huis zeer goed geïsoleerd te worden. Denk hierbij aan vloer-, dak- en spouwmuurisolatie. Ook kan je overwegen je ramen te vervangen voor HR++ of triple glas. Door deze isolatie blijft de warmte binnenshuis en heb je niet veel energie nodig om je huis te verwarmen.

Isoleren is ook ventileren: zorg dus voor een goed ventilatiesysteem in je woning. Kies een systeem met warmteterugwinning, dit is namelijk een van de meest duurzame ter wereld. Meer over verschillende ventilatiesystemen vind je hier.

Om je eigen energie op te wekken, is het plaatsen van zonnepanelen een goede investering op weg naar een energieneutraal huis. Daarnaast kan je ook denken aan het aanschaffen van een warmtepomp ter vervanging van je oude cv-ketel. Een warmtepomp is een installatie die warmte uit de lucht, de grond of uit water haalt en deze omzet in energie. In tegenstelling tot een cv-ketel, is er voor een warmtepomp geen gas nodig.

Wat kost het om mijn huis energieneutraal te maken?

Als je nu een nieuwbouwhuis koopt zullen er al veel maatregelen zijn getroffen wat betreft de isolatie van het huis. De energienormen worden steeds strenger en vanaf 2021 zullen nieuwbouwwoningen bijna energieneutraal zijn.

Het is ook mogelijk om je huidige huis van isolatie en zonnepanelen te voorzien en een warmtepomp aan te schaffen. Alles bij elkaar is dit natuurlijk een aardige investering. Wel staan hier lagere energiekosten tegenover, die zich na een tijdje gaan terugbetalen. Bovendien zijn er in veel gemeentes subsidiemogelijkheden als je je woning wil verduurzamen. Deze maatregelen zorgen tegelijk ook voor meer wooncomfort. Dat is natuurlijk ook wat waard!

Wanneer mag ik mijn huis een nul-op-de-meterwoning noemen?

Er zitten wel wat eisen aan voordat je jouw huis een nul-op-de-meterwoning mag noemen. We hebben ze hier op een rijtje gezet:

  • De woning geeft een energieprestatiecertificaat (EPC) gekregen van een gecertificeerd adviseur.
  • In dit certificaat moet staan dat de energie die jaarlijks is opgewekt gelijk is aan de energie die jaarlijks verbruikt wordt of dat er meer is opgewekt dan verbruikt.
  • Er moet extra opwekking aanwezig zijn voor gebruikersgebonden energie (huishoudelijke apparatuur) van tenminste:
    • 150 kWh voor vrijstaande of half vrijstaande woningen
    • 700 kWh voor tussenwoningen
    • 780 kWh voor flats en appartementen