8.8 295 Beoordelingen

De ideale luchtvochtigheid in huis

De ideale luchtvochtigheid in huis

Dat de luchtvochtigheid in je woning belangrijk is om gezond en fijn te wonen, weet je misschien wel. Maar weet je ook hoe je merkt dat de luchtvochtigheid te laag of juist te hoog is? En wat je kan doen om deze te verbeteren?

Wat is luchtvochtigheid?

Als we het hebben over luchtvochtigheid in huis, hebben we het meestal over de relatieve luchtvochtigheid. Dit is een percentage dat aangeeft hoeveel waterdamp er in de lucht zit ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp. Hoe hoog dit is, hangt onder meer af van de temperatuur: hoe kouder het is, hoe minder waterdamp er in de lucht zit.

De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en de 60 procent. Niet te droog maar ook zeker niet te vochtig dus.

Wanneer is de lucht te droog?

Heb je vaak last van prikkende ogen, droge lippen of geïrriteerde luchtwegen? Dan kan het goed zijn dat de luchtvochtigheid in jouw huis te laag is. Allergische of astmatische reacties kunnen door een droge lucht verergeren en bovendien kunnen (griep)virussen makkelijk verspreid worden.

Niet alleen voor je gezondheid is een te lage luchtvochtigheid slecht, ook je meubels, planten en bijvoorbeeld een houten vloer hebben een beetje vocht nodig. Denk aan een mooie houten kast: wordt deze te droog, dan gaat het hout werken en verandert de structuur onherstelbaar.

Met name in de winter is in veel huizen de luchtvochtigheid (te) laag. Dit komt omdat het buiten natuurlijk kouder is en er dus minder waterdamp in de lucht zit. Maar ook er dan lekker gestookt wordt om het warm te krijgen in huis. Je verwarmt de lucht dan wel, maar er komt geen vocht bij.

Wanneer is de lucht te vochtig?

Teveel vocht in huis is ook niet goed. Dit kan ervoor zorgen dat je het vaak erg warm hebt, omdat je je warmte niet goed kwijt kan via de lucht. Bovendien kan de lucht er muf en benauwd aanvoelen en zijn er meer schimmels in de lucht aanwezig. Niet echt lekker om in te ademen natuurlijk.

Ook voor je woning is een te hoge luchtvochtigheid schadelijk. Dit kan leiden tot condensvorming en schimmels in huis. Maar ook houtrot, loslatend behang of deuren die gaan klemmen kunnen allemaal gevolg zijn van te veel vocht in je woning.

In de zomer zit er een stuk meer waterdamp in de lucht, wat ervoor kan zorgen dat de luchtvochtigheid in huis hoger wordt. Met name in ruimtes waar veel vocht is en die lastig te ventileren zijn, kan dit problemen geven. Denk aan de badkamer, kelder of een kamer waar de was te drogen hangt.

Wat kan ik eraan doen?

Herken je veel uit bovenstaande? En ben je nu benieuwd of de luchtvochtigheid in jouw huis wel goed is? Dan kan je dit eventueel meten met een zogenaamde hygrometer. In veel weerstations is dit vaak eenvoudig af te lezen. Ligt dit tussen de 40 en 60 procent? Houden zo! Is de lucht te droog of te vochtig, dan geven we hieronder wat tips om dit op te verbeteren.

Lucht te droog

Het klinkt heel makkelijk: zorg voor meer vocht in huis. Dit kan op verschillende manieren.

  • Zet de verwarming niet te hoog. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer vocht verdampt.
  • Planten! Ze maken je huis niet alleen gezellig groen, maar zijn ook luchtzuiverend. En heb je planten met grote groene bladeren, dan kunnen ze de luchtvochtigheid verhogen.
  • Hang bakjes met water aan de radiator. Door de warmte, verdampt het water en wordt de lucht vanzelf vochtiger.
  • Heb je lekker warm gedoucht? Laat de deur van de badkamer lekker open staan. De damp van jouw hete douche, verhoogt zo de luchtvochtigheid in je hele huis.
  • Helpt dit allemaal niet? Gebruik dan een luchtbevochtiger. Deze apparaatjes verspreiden meer vocht in de lucht door middel van stoom of koud water verdamping.

Lucht te vochtig

Wist je dat een gezin van vier personen tot wel twaalf liter water per dag kan produceren? Om de lucht in huis droger te maken, kan je de volgende dingen doen:

  • Lucht je huis iedere dag door geregeld ramen open te zetten.
  • Droog je wasgoed buiten als het kan.
  • Zet de afzuigkap aan tijdens het koken.
  • Plaats vochtvreters. Deze trekken water in gasvorm in de lucht aan en zetten dit om in water.
  • Ventileren, ventileren, ventileren! Heb je mechanische ventilatie? Zorg dan ook dat deze aanstaat. Én natuurlijk dat deze schoon is, zodat je alleen maar lekkere frisse lucht je huis in krijgt.