8.7 293 Beoordelingen

Hoe vaak moet ik mijn warmtepomp onderhouden?

Hoe vaak moet ik mijn warmtepomp onderhouden?

Er worden steeds meer cv-ketels vervangen door warmtepompen. Niet zo gek, want een warmtepomp is een duurzaam alternatief omdat deze minder CO2 uitstoot. Het aanschaffen van een warmtepomp is een flinke investering, maar bespaart veel geld op de energierekening. Hij is namelijk een stuk zuiniger dan een cv-ketel. Een warmtepomp heeft weinig onderhoud nodig. Om ervoor te zorgen dat hij zo lang mogelijk meegaat, is het wel verstandig af en toe te laten onderhouden.

Waarom en wanneer moet je een warmtepomp onderhouden?

Door onderhoud te plegen zorg je ervoor dat het rendement hoog blijft. Hoe hoger het rendement, hoe lager je energierekening. Daarnaast voorkom je hoge kosten door onderhoud te plegen. Wij adviseren om elk jaar een warmtepomp te laten inspecteren. Onze monteurs kunnen aan de hand van een inspectie bepalen of er onderhoud nodig is. Een jaarlijkse inspectie kan veel problemen voorkomen. Voorkomen is eenmaal beter dan genezen.

Zo is het belangrijk om geregeld de draaiuren van de warmtepomp te monitoren. Hierbij wordt ook gekeken naar het aantal starts en stops tussen de beurten door. Als de warmtepomp onnodig vaak aanslaat, slijt de compressor sneller. De compressor is het duurste onderdeel van de warmtepomp en kost al snel €4.000,- tot €6.000,- euro. Door je warmtepomp jaarlijks na te laten kijken door een van onze monteurs, voorkom je slijtage van de compressor. De monteur kan op basis van je stookgedrag de warmtepomp optimaliseren en afstellen.

Waar wordt naar gekeken tijdens een inspectie van de warmtepomp?

Tijdens een inspectie kijkt een monteur naar de volgende onderdelen:

  • Koudemiddelcircuit: Er wordt gecontroleerd of de koudemiddelen op de juiste temperatuur zijn. Een koudemiddel zorgt ervoor dat de warmtepomp warmte kan transporteren.
  • Afstellen: De draaiuren worden gemonitord om te kijken of de warmtepomp niet onnodig vaak aanslaat. Is dat wel het geval? Dan zal onze monteur de warmtepomp correct afstellen zodat de warmtepomp op een constant niveau zal functioneren.
  • Overstortventiel: Dit overstortventiel werkt als een beveiliging tegen een te hoge druk in de warmtepomp.
  • Warmtewisselaars: De warmtewisselaars in de warmtepomp zorgen ervoor dat de warmte uit de compressor naar andere onderdelen worden vervoerd. Bijvoorbeeld de warmte transporteren naar het water in de centrale verwarming.
  • Reinigen: De monteur reinigt ook een aantal onderdelen. Dit zijn het waterfilter, de vuilafscheider en de ventilatoren.

Wil jij je warmtepomp laten inspecteren of meer weten over warmtepompen? Neem dan contact met ons op.