8.8 293 Beoordelingen

Is een warmtepomp rendabel?

Is een warmtepomp rendabel?

Steeds meer mensen ruilen hun cv-ketel in voor een zuinige warmtepomp die de CO2-uitstoot halveert. Voordat je overstapt is nog de vraag: hoe snel verdien ik de investering terug? Dat is afhankelijk van verschillende zaken. Niet elk huis is bijvoorbeeld geschikt. Wij hebben een overzicht gemaakt van de belangrijkste factoren. Zo bepaal jij of een warmtepomp voor jouw woning voordelig is.

De installatie van een warmtepomp is een grote investering. Dan is het logisch dat je wilt weten vanaf wanneer je hiervan profiteert. Daarvoor moet je eerst inzicht hebben op de energiebehoefte van jouw huishouden. Vervolgens moet een warmtepomp genoeg vermogen hebben om aan die behoefte te voldoen. Het rendement van een verwarmingssysteem is anders gezegd de verhouding tussen de gebruikte energie en de opgewekte warmte.

Rendement met de COP

Met de COP (Coëfficiënt Of Performance) bereken je hoeveel energie je terugwint tegenover elke kilowatt energie die het systeem gebruikt. Je neemt dan de energiebehoefte minus de energie die nodig is om deze te kunnen produceren. Hoe hoger de COP, hoe effectiever die draait. Dus een COP van 4, betekent dat hij voor elke kW verbruikt 4 kW warmte opwekt. De overheid raadt een warmtepomp aan met een COP van minimaal 3. De COP kan je vinden bij de technische specificaties van het systeem.

Met deze informatie kan je dan ook uiteindelijk jouw terugverdientijd uitrekenen. Bereken eerst hoeveel de warmtepomp jaarlijks aan energie zal vragen. Dit is het thermische vermogen van de verwarming in jouw woonsituatie gedeeld door het COP. Stel je hebt een woning van 150 vierkante meter. Dan heb je een thermisch vermogen van 17.00 kWh nodig. Je bent geïnteresseerd in een warmtepomp met een COP van 4. Elk jaar heb je dan 17.000 kWh : 4 = 4250 kWh nodig om met deze warmtepomp te ‘stoken’. Reken daarna deze uitkomst keer de prijs die je betaalt voor elke kWh elektriciteit. Dat is je jaarlijkse elektriciteitsrekening.

Terugverdientijd verschilt per situatie

Hoe snel verdien je dan de investering van het apparaat terug? Dat is afhankelijk van jouw situatie. De warmtepomp moet natuurlijk wel passen bij jouw gewoontes en type woning. Misschien ben je wel verzot op heet douchen. Dat heeft natuurlijk ook invloed op de terugverdientijd. We lichten hieronder graag toe waar je rekening mee moet houden om het meeste voordeel uit een warmtepomp te halen.

Isolatie van de woning

Een warmtepomp garandeert pas grote winst als het huis matig tot zeer goed geïsoleerd is. Wat is dan een goed geïsoleerde woning? Een huis dat in de afgelopen 15 jaar is gebouwd zit sowieso goed. Tip van de zaak: kijk eens naar de watertemperatuur van je cv-ketel. Als je deze op 50°C zet in de winter, word je huis dan warm? 50°C is namelijk de temperatuur waarmee de warmtepomp werkt. Bij een matige isolatie kan alleen een hybride warmtepomp voordeel opleveren. Lees hier meer over wat een hybride warmtepomp doet. Is je woning slecht geïsoleerd? Investeer in dat geval eerst in het isoleren van een spouwmuur of vloer. Later kan je natuurlijk alsnog voor een warmtepomp kiezen om te profiteren van alle voordelen die je hier kan lezen.

Bestaande radiatoren

Het afgiftesysteem dat je nu in huis hebt is ook van belang om aan de energiebehoefte te voldoen met een warmtepomp. Als de bestaande radiatoren te klein zijn, kunnen ze mogelijk niet genoeg warmte afgeven voor wat jouw huis nodig heeft. Vooral grote radiatoren zijn betrouwbaar voor een goed rendement. Deze zijn geschikt voor de lage constante temperatuur dat een warmtepomp afgeeft.

Juiste warmtepomp

Om genoeg vermogen voor de energiebehoefte te garanderen, moet er gekozen worden voor het juiste type pomp bij de woning. Het is met name relevant uit welke bron de pomp warmte trekt. Buitenlucht als warmtebron heeft de minste rendement. Toch is een hybride pomp zeer voordelig voor een matig geïsoleerde woning. Een water-water of grond-water warmtepomp bereiken het hoogste rendement. Lees hier meer over welke warmtepomp het beste bij jouw situatie past.

Subsidie

Het is begrijpelijk dat het financieel gezien niet altijd rendabel is. Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) wordt de aankoop tot 2021 een stuk toegankelijker. Lees hier over hoe je in aanmerking komt.

Een vakkundige installatie is cruciaal om ook écht energie te besparen. Wil je weten hoeveel winst jij uit een warmtepomp kan halen? Laat je persoonlijk adviseren door onze gecertificeerde experts. Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op!