8.8 275 Beoordelingen

Koolstofmonoxidevergiftiging voorkomen

Koolstofmonoxidevergiftiging voorkomen

Jaarlijks overlijden gemiddeld 10 tot 15 mensen door koolstofmonoxidevergiftiging.  Koolstofmonoxide kun je namelijk niet zien, ruiken of voelen. Het wordt ook wel de ‘sluipmoordenaar’ genoemd. In dit blog vertellen we je hoe je koolstofmonoxidevergiftiging kunt herkennen maar vooral hoe je het kunt voorkomen!

Hoe ontstaat koolstofmonoxide?

Koolstofmonoxide (of koolmonoxide) komt vrij wanneer brandstoffen, zoals aardgas, niet volledig worden verbrand. Een onvolledige verbranding kan voorkomen wanneer de cv-ketel niet goed is afgesteld. Voor de verbranding van aardgas is onder andere zuurstof nodig. Te weinig zuurstof zorgt voor een onvolledige gasverbranding. Er blijft dan Koolstofmonoxide (CO) achter, dat vervolgens in de lucht terecht komt. Bij een slechte afvoer en ventilatie kan dit leiden tot een koolstofmonoxidevergiftiging.

Hoe kun je koolstofmonoxidevergiftiging herkennen?

Koolmonoxidevergiftiging wordt vaak te laat gesignaleerd, omdat niet iedereen weet hoe je de signalen kunt herkennen. Je kunt het vergelijken met de symptomen van een beginnende griep. Je wordt misselijk, krijgt hoofdpijn, wordt benauwd en kunt een duizelig gevoel ervaren. Ook slaperigheid en een versnelde hartslag behoren tot de mogelijkheden. Wanneer je niet op tijd actie onderneemt kun je flauwvallen en buiten bewustzijn raken.

Omdat het zo op een griepje lijkt, zul je het niet direct herkennen als koolmonoxide vergiftiging. Je kunt het ook zien aan de ramen, die beslaan door het vrijgekomen vocht.

Wat kun je doen wanneer je een koolstofmonoxidevergiftiging signaleert?

  • Zet ramen en deuren wijd open, zodat er zo snel mogelijk frisse lucht naar binnen komt.
  • Waarschuw je medebewoners en ga zo snel mogelijk naar buiten
  • Bel het alarmnummer 112 en volg de aanwijzingen van de hulpdienst
  • Raadpleeg je huisarts

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkom dat een cv-ketel koolstofmonoxide veroorzaakt door de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen. Onderstaande maatregelen kunnen je helpen.

  • Laat je cv-installatie ieder jaar nakijken door een erkende installateur
  • Ventileer je woning. Zet daarom ventilatieroosters open of zorg voor een goed ventilatiesysteem, zoals mechanische ventilatie.
  • Hang een koolstofmonoxidemelder in de ruimte waar de cv-ketel hangt. Koolstofmonoxide kan zo op tijd worden herkent. Hang deze op volgens de richtlijnen van de fabrikant en niet op een plek naar eigen inzicht.

Heb je nog vragen of wil je een koolmonoxide melder laten installeren? Dan kun je altijd even contact met ons opnemen.