8.8 293 Beoordelingen

Stoken met houtkachel en open haard

Stoken met houtkachel en open haard

Heerlijk in deze tijd van het jaar: een knisperend haardvuurtje. Niet alleen lekker warm maar ook nog heel gezellig! Maar helaas zit er ook een negatieve kant aan een open haard of houtkachel. Ze zijn namelijk minder goed voor het milieu én voor de gezondheid. Bovendien zijn de buren er ook niet altijd even blij mee. Toch een vuurtje stoken? Gebruik dan deze stooktips!

De risico’s van een open kachel

Een open kachel is de minst schone manier van stoken. In de rook zitten fijnstof, het broeikasgas CO2 en andere kankerverwekkende stoffen die in de woning terecht komen. Mensen die last hebben van hun luchtwegen kunnen beter deze stoffen vermijden. Daarnaast is het geen klimaatverantwoorde brandstof als het hout niet uit een duurzaam beheerd bos komt. De open kachel draagt dus ook niet veel goeds bij aan klimaatverandering. Hoewel het stoken met een open kachel een negatieve kant heeft, de schade wordt beperkt door de volgende tips toe te passen.

8 tips voor het stoken van een open kachel

Juist aan- en uitzetten
Een houtvuur steek je op de juiste manier aan door kleine houtjes te gebruiken en ze van bovenaf aan te steken. Laat het vuur ook altijd helemaal uitbranden.

Genoeg luchttoevoer
Er komen minder schadelijke stoffen vrij door zoveel mogelijk frisse lucht. Het hout wordt dan beter verbrand. Houd daarom de luchttoevoer, de klep van de schoorsteen en ventilatieroosters helemaal open. Ventileer de ruimte voldoende door een raampje open te zetten.

Droog hout
Nat hout brandt niet zo goed als droog hout. Het vochtige hout moet meer moeite doen, waardoor er meer rook en fijnstof vrijkomt. Bewaar daarom het hout op een droge plek. Wanneer is het droog genoeg? Als het hout splijt of de barst zelfs loskomt.

Onbewerkt hout
Verbrand alleen onbewerkt, droog en schoon hout. Het is zelfs verboden om bewerkt hout te gebruiken, want bij verbranding komen zware metalen vrij. Vermijd daarom hout als het bewerkt is. Bijvoorbeeld allesbrander, geverfd en geïmpregneerd hout of platen waar lijm of plastic in zit.

Klimaatverantwoord hout
Minimaliseer de bijdrage aan klimaatverandering door hout te kopen met FSC- of PEFC-keurmerk. Dat hout komt uit klimaatverantwoord beheerde bossen. Daar wordt niet meer gekapt dan er aangegroeid is.

Vegen
Het is heel simpel, maar ook heel noodzakelijk. Laat jaarlijks minstens één keer de schoorsteen goed vegen door een erkend vakman. De brandweer raadt aan een schoorsteenveger in te schakelen die aangesloten is bij de ASPB. Zij geven extra aandacht aan de veiligheid en houden rekening met het type huis. Bijvoorbeeld als je een rieten dak hebt.

Stook met mate
Stoken is verantwoord als je het op z’n tijd doet en zeker niet langer dan 4 uur op een dag. Bij het stoken van een kilo hout komt evenveel fijnstof vrij als een vrachtwagenrit van maar liefst 580 kilometer.

Wijze raad van Stookwijzer
Wanneer is het verstandig of onverstandig om hout te stoken? Bekijk altijd eerst even de Stookwijzer voordat je een gezellig vuurtje aanzet. De Stookwijzer laat op basis van je locatie zien wanneer je het vuur beter uit kan blijven. Bijvoorbeeld als het windstil of mistig is. De rook blijft dan namelijk veel meer hangen, wat tot extra luchtvervuiling en zelfs overlast kan leiden. Door te stoken met het juiste weer, doe je dus ook de buren een groot plezier.

Zuinigere sfeerverwarming

Overweeg je sfeerverwarming? Dan zijn er ook alternatieven die gezonder en duurzamer zijn. Een gesloten kachel bijvoorbeeld. Die hebben betere luchttoevoer. De pelletkachel is nog effectiever. Deze beperkt flink de luchtvervuiling en is het zuinigst met energie. Een palletkachel blijft namelijk lang op een lage stand branden. Het uit- en aangaan van een kachel zorgt voor extra fijnstof. De palletkachel voorkomt dat. Wil je toch een houtkachel? Koop dan één die niet te groot is voor de ruimte, een CE-markering én een laag rendementslabel heeft.