8.8 295 Beoordelingen

Voorkom schimmel en condens door badkamerventilatie

Voorkom schimmel en condens door badkamerventilatie

De badkamer is een vochtige plek! Het is dus heel belangrijk dat er goede badkamerventilatie is. Zo voorkom je schimmels en vochtproblemen. Voor iedere badkamer is er een passende oplossing. In dit artikel de verschillende mogelijkheden voor jouw badkamer!

Waarom is badkamerventilatie zo belangrijk?

Naast dat je van onvoldoende ventilatie schimmel krijgt, adem je ook sneller radon in. Radon is een kleur- en geurloos gas en zit van nature al in de aardbodem. Via naden, kieren of leidingen komt het de woning binnen. Door goede ventilatie gaat het gas gemakkelijk weer naar buiten en is het niet schadelijk. Geen goede ventilatie? Dan kan het wel degelijk schade aanbrengen aan de gezondheid. Niet ventileren is dus geen optie!

Natuurlijke vs. mechanische ventilatie

In de badkamer kun je het beste gebruik maken van een mechanische ventilatie. Tijdens het douchen is dit de beste manier om de vochtige lucht af te voeren. Na of tijdens het douchen ben je vaak geneigd het raam open te zetten voor frisse lucht. Maar doordat er dan koude lucht in de badkamer komt, kan er juist condens en schimmel ontstaan! Wil je toch het raam opzetten? Doe dit dan 20 tot 30 minuten.

Luchten is niet hetzelfde als ventileren

Luchten is goed als de badkamer even frisse lucht nodig heeft. Zoals hierboven genoemd is 20 tot 30 minuten lang genoeg. Na 30 minuten komt er ook geen frissere lucht meer bij. Ventileren daarentegen is iets wat continu door moet gaan.

Soorten badkamerventilatie

Er zijn verschillende soorten ventilatie. Je hebt badkamerventilatoren en mechanische ventilatiesystemen. Badkamerventilatoren bieden een goedkope en snelle oplossing. Er zijn een aantal modellen. Een mechanisch ventilatiesysteem kent vaak 2 of 3 standen en werkt continu.

Opbouwventilatoren

Voor deze ventilator heb je stroom nodig en een opening naar buiten via de muur of het dak. Deze ventilatoren kunnen volledig automatisch werken.

Buisventilator

Voor een kleine badkamer is een buisventilator een goede oplossing. Deze ventilator plaatsen wordt in de afvoerbuis zelf geplaatst.

Kanaalventilatoren

Kanaalventilatie kan tussen twee afvoerbuizen geplaatst worden. Ze zijn niet zichtbaar en geven weinig geluid omdat de ventilator zelf ergens anders is gemonteerd.

Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie zorgt voor gezonde lucht in huis, doordat de lucht continu ververst wordt. Voorwaarde is wel dat dit het ventilatiesysteem goed aangelegd is én dat het goed onderhouden wordt.

WTW installatie

Wil je gelijk de gehele woning goed ventileren? Dan kun je o.a. kiezen voor een WTW (warmteterugwinning) installatie. Dit is de meest duurzame oplossing. Deze installatie heeft een aparte afvoer en toevoer waardoor er een goede balans is van frisse lucht.

Dit ventilatiesysteem heeft afvoerventielen in natte ruimtes en toevoerventielen in droge ruimtes. Met dit systeem maak je geen gebruik meer van natuurlijke ventilatie. De afgevoerde lucht geeft zijn warmte via een wisselaar af aan de verse en koude aangevoerde lucht. De buitenlucht wordt dus verwarmd voordat het de woning in komt. Dit zorgt voor een minimale verspilling van warmte. Een grotere investering, maar wel een duurzame oplossing!

Ben je er nog niet uit welk systeem het beste is voor jouw woning? Dan adviseren we je graag! Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.