8.8 295 Beoordelingen

Check zelf of je cv-ketel winterproof is!

Check zelf of je cv-ketel winterproof is!

Het is herfst! Het wordt dan ook steeds kouder buiten en de verwarming staat weer aan. Dat betekent dat de cv-ketel weer op volle toeren draait. Onderhoud aan een cv-ketel is essentieel, wil je dat je ketel jouw huis de hele herfst en winter warm blijft houden. Lees hieronder wat je zelf kunt doen aan het onderhoud van je cv-ketel.

Cv-ketel bijvullen

Aan de voorkant van de ketel wordt de keteldruk weergegeven. De druk van een cv-ketel moet tussen de 1 en 2 bar liggen. Als dit lager dan 1 bar is, moet de ketel bijgevuld worden om de druk weer op te voeren. Je vult je cv-ketel door een slang vanaf de waterkraan aan te sluiten op de vulkraan van de cv-ketel. Vul de cv-ketel totdat de drukmeter tussen de 1 en 2 bar staat. We hebben ook een uitgebreid stappenplan gemaakt! Deze lees je hier.

Radiatoren ontluchten

Wanneer radiatoren niet helemaal gevuld zijn met water, komt er lucht in. Dit zorgt ervoor dat de radiatoren minder warmte afgeven en dat je rendement lager kan zijn. Daarom is het verstandig om je radiatoren te ontluchten.

Begin met de laagstgelegen radiator in het huis. Je begint dus beneden en werkt steeds een verdieping omhoog. Draai als eerste de thermostaat naar beneden. Zodra de ketelthermostaat onder de 40 graden staat, kun je aan de slag. Heb je geen display op de thermostaat? Wacht dan 10 minuutjes voor je begint.

Trek de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact. Draai de radiatorkraan dicht en pak er een doek en een radiatorsleutel bij. Houd de doek bij het ontluchtingsventiel en draai het ventiel van de radiator open met de radiatorsleutel. Eerst zal er water uit het ventiel komen. Zodra er water uitkomt, kun je het ventiel weer dichtdraaien. Wanneer je alle radiatoren hebt gedaan, kan de stekker van de cv-ketel weer in het stopcontact.

Check tien minuten later of de drukmeter van de cv-ketel weer tussen de 1 en 2 bar staat. Voor het volledige stappenplan verwijzen we je naar dit artikel!

Storing oplossen

Tegenwoordig zijn bijna alle nieuwe cv-ketels voorzien van een display. Zodra zich een storing voordoet, wordt er een foutcode op het display getoond. Noteer de code en reset de cv-ketel. Vaak wordt door de ketel te resetten het probleem opgelost. Houdt het probleem aan? Bel ons dan en geef de foutcode door. Een van onze monteur helpt je op afstand het probleem op te lossen of komt langs om de storing te verhelpen.

Waarom heeft een cv-ketel onderhoud nodig?

Een cv-ketel is nou niet echt een object dat je graag laat zien in je interieur. Ze staan daarom vaak uit het zicht. Juist doordat een cv-ketel niet in het zicht staat, wordt hij vaak vergeten. Wanneer je een onderhoudscontract hebt bij van Slooten, dan kan je er vanuit gaan dat wij hem niet vergeten en dat het onderhoud al gepleegd is. Er zijn meerdere redenen waarom het wel verstandig is om je cv-ketel elke 1 à 2 jaar een onderhoudsbeurt te geven:

  • Zonder onderhoud kunnen onderdelen vies worden waardoor ze gaan slijten. Als onderdelen te veel slijten, moeten ze vervangen worden.
  • Wat ook kan gebeuren, is dat dat door slecht onderhoud de ketel op den duur onvolledig gaat verbranden. In dat geval is het mogelijk dat er koolmonoxide vrijkomt. Dat is een levensgevaarlijk gas dat je niet ziet, proef of ruikt.
  • Een ander voordeel is dat het duurzamer is om onderhoud te plegen. Hoe beter de cv-ketel werk, hoe minder energie hij verbruikt.

Wil je het onderhoud liever door een expert laten doen? Wij helpen je graag! Bekijk onze onderhoudscontracten of neem contact op.