Doe-het-zelf: de radiator ontluchten

Hoor je dat vervelende getik en geborrel in je radiator? Dan zit er waarschijnlijk lucht in het systeem. Tijd om de radiator te ontluchten! Gelukkig is dat helemaal niet moeilijk en kan je ook best zelf. Met dit stappenplan heb jij de radiator zo ontlucht! Wanneer moet je de radiator ontluchten? Meestal komt het pas […]

Hoor je dat vervelende getik en geborrel in je radiator? Dan zit er waarschijnlijk lucht in het systeem. Tijd om de radiator te ontluchten! Gelukkig is dat helemaal niet moeilijk en kan je ook best zelf. Met dit stappenplan heb jij de radiator zo ontlucht!

Wanneer moet je de radiator ontluchten?

Meestal komt het pas naar voren wanneer het weer wat kouder wordt en je na de zomermaanden de verwarming weer een graadje hoger zet. Een of meerdere radiatoren in huis worden niet meer (goed) warm of je hoort vreemde geluiden uit de cv-installatie. Vaak het gevolg van lucht in de leidingen. Ook als je zelf je cv-ketel hebt bijgevuld is het nodig om daarna de radiatoren te ontluchten. Het is zelfs energiebesparend om dit jaarlijks te doen! De radiatoren worden na het ontluchten sneller en beter warm.

Hoe ontlucht je de radiator?

Om de radiatoren goed te ontluchten, begin je bij de radiator op laagste verdieping. Lucht gaat immers omhoog. In principe heb je alleen een ontluchtingssleuteltje nodig en een absorberende doek voor het kleine beetje water dat uit de radiator kan komen. Tip: check voor je begint even de waterdruk in de cv-ketel. Onder de 1,5 bar? Vul deze dan eerst bij!

Stappenplan

Dat was het al! Je radiatoren zijn weer ontlucht en worden weer goed warm (als het goed is). Is dit nou niet het geval, of zakt de waterdruk van de cv-ketel weer snel onder de 1,5 bar? Dan kan het zijn dat er ergens een lekkage of een ander probleem zit. We kijken natuurlijk graag met je mee!