8.8 295 Beoordelingen

Mijn energierekening schiet ineens omhoog! Hoe kan dat?

Mijn energierekening schiet ineens omhoog! Hoe kan dat?

Het wordt weer kouder, dus de verwarming gaat aan. Daarnaast werken we door corona nu veel meer thuis. Door deze combinatie schiet de energierekening ineens omhoog en is hij ook hoger dan voorgaande jaren. Toch zijn er nog steeds een aantal dingen die je kunt doen om te besparen op je energierekening.

Hogere energierekening in de winter?

Het is logisch dat de energierekening in de winter hoger uitkomt dan in de zomer. Door de koude temperaturen moet de verwarming harder zijn best doen om jouw woning op temperatuur te houden. Maar hoe komt het precies dat de energierekening deze maanden ineens omhoog schiet én in sommige gevallen ook hoger is dan voorgaande jaren?

Buiten wordt het een stuk kouder

Waar het in september nog gemiddeld 15,2° was, is de temperatuur in november gemiddeld 9,2°. De daling van de temperatuur betekent een stijging van de stookkosten Verderop in dit artikel geven wij een aantal tips om je huis warm én de energierekening zo laag mogelijk te houden.

We zijn veel meer thuis

Door de huidige coronacrisis zijn we veel meer thuis dan normaal. En met veel meer bedoelen we eigenlijk; alleen maar! Veel mensen werken ineens fulltime (of gedeeltelijk) thuis, met als gevolg een hoger energieverbruik.

Stel dat je tijdens deze crisis 3 dagen thuiswerkt, dan zit je ineens zo’n 100 uur per maand langer thuis. Tijdens deze uren verbruik je een stuk meer gas en energie.

Waaraan verbruik je dan precies stroom en gas aan tijdens 100 uur thuiswerken?

 • 100 uur langer de verwarming aan.
 • 100 uur stroomverbruik voor laptop + monitor.
 • 20 tot 60 bakjes koffie uit je koffiemachine.
 • 12 gebakken eitjes voor de lunch.

Je verbruikt thuis dus flink wat stroom (meer dan je door hebt) en dat resulteert in een hogere energierekening. Wat kun je dan doen om toch te besparen op de energiekosten? Je leest onze tips hieronder!

Tips om de energierekening laag te houden

1. Hou de warmte goed binnen

Je woning beter isoleren kan op veel verschillende manieren. Hieronder hebben wij een aantal handige tips opgesomd.

 • Doe de gordijnen dicht, via ramen verdwijnt namelijk een hoop ruimte. Door je gordijnen te sluiten hou je meer warmte binnen!
 • Houd de ramen en deuren zo snel mogelijk dicht. Dit is natuurlijk een inkoppertje, maar in de winter is het nóg veel belangrijker om alle deuren en ramen zoveel mogelijk dicht te houden. Alle warmte die ontsnapt zal je opnieuw moeten stoken, en dat kost energie!
 • Kies voor dubbelglas/hoog rendement glas, hoogrendementsbeglazing isoleert namelijk twee tot drie keer beter dan normaal dubbel glas en vier tot vijf keer beter dan enkel glas.

2. Stook alleen in de ruimtes die je gebruikt

Staan de radiatoren in iedere ruimte helemaal open, ook wanneer je er eigenlijk nooit bent? Dat kan veel onnodige kosten met zich meebrengen. Kijk eens of het verschil maakt om daar de verwarming uit te zetten. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk om de deur van deze ruimte dicht te doen en te houden

3. Zet de verwarming uit voordat je gaat slapen

De juiste temperatuur is erg belangrijk voor een goede nachtrust, de ideale temperatuur om te slapen is 18° Celsius. ’s Nachts heb je de verwarming niet nodig, dus zet de verwarming een uur voordat je gaat slapen naar een graad of 18 en bespaar!

4. Blijf wel goed ventileren in de winter

In de winter doen we snel alle ramen en deuren dicht om de warmte binnen te houden. Toch is het erg belangrijk dat er frisse lucht je woning in blijft stromen. Met goede ventilatie zorg je er namelijk voor dat het vocht uit je woning gaat.

 • Zet de luchtroosters in je woning altijd open, en maak deze ook twee keer per jaar goed schoon.
 • Maak bij het koken altijd gebruik van de afzuigkap (laat deze ook na het koken nog even aan staan).
 • Zet tijdens het douchen de ventilatie op de hoogste stand, of zet het raam open.
 • Hang de was buiten op om te drogen, of zorg dat de ruimte geventileerd is.

Nog meer besparen op je energierekening?

Door je woning te verduurzamen kun je nog meer besparen op je energierekening. Heb je geen idee waar je moet beginnen? Wij helpen je graag op weg! Neem eens een kijkje bij onze duurzame opties, of neem contact op met één van onze specialisten!