8.8 295 Beoordelingen

Goede isolatie voor een warm huis

Goede isolatie voor een warm huis

Goede isolatie kan veel voordelen opleveren. Vanaf de jaren 90 worden huizen al geïsoleerd, maar sinds die tijd zijn er steeds betere manieren van isolatie gekomen. Veel huizen die in of net na de jaren negentig gebouwd zijn hebben daarom slechte of matige isolatie. Dit is niet gunstig, aangezien isolatie warmte binnenhoudt. Zeker in deze tijden waarin de gasprijzen hoog zijn, is dat extra belangrijk. De energieprijzen vliegen omhoog en we willen er alles aan doen om deze zo laag mogelijk te houden.

Isolatie zorgt ervoor dat jouw huis een jasje aankrijgt. Met dit jasje is het veel makkelijker om warmte goed binnen te houden. Een huis is volledig te isoleren, zo heb je vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie en  kan je enkelglasramen vervangen door dubbelglas. Wil je meer weten over wat de voordelen zijn van isolatie, welke subsidies ervoor zijn en hoe je isolatie het beste onderhoud? Wij vertellen je hier alles over in dit artikel!

De voordelen van goede isolatie

Isoleren heeft grote voordelen voor jou, maar ook voor jouw installaties. Een goed geïsoleerd huis houdt namelijk warmte binnen. Wanneer je minder warmte verliest, hoef je ook minder hard te stoken. Jouw installaties zoals vloerverwarming, de cv-ketel en de radiatoren vinden dit alleen maar fijn, omdat ze zo langer mee kunnen. Minder hard stoken betekent ook een minder hoge energierekening. En dat is weer fijn voor de portemonnee. Je kan namelijk tot wel €2.400 euro besparen wanneer je van slechte naar goede isolatie door het hele huis gaat.

Als je echt wat wilt betekenen voor het klimaat, dan is het isoleren van jouw huis een grote stap in de goede richting. Minder stoken staat niet alleen gelijk aan een minder hoge energierekening, maar ook aan een mindere uitstoot van CO2.

Een ander voordeel is dat je weinig tot geen last ervaart wanneer de isolatie wordt gelegd. Het isoleren van een spouwmuur en het vervangen van een raam kan bijvoorbeeld vanuit buiten het huis worden gedaan. Vloerisolatie wordt meestal vanuit de kruipruimtes gemonteerd. Zo heb je geen rommel in huis en heb je geen last van de monteurs. Het isoleren van een schuin dak moet wel vanuit binnen worden gedaan. Om plaats te maken voor de monteurs moet de zolder leeggeruimd worden. Na de installatie kan het zo zijn dat er veel stof op de zolder is komen te liggen. Een goede schoonmaakbeurt is dus ook nodig bij dakisolatie.

Beschikbare subsidies voor het isoleren van jouw huis

Jouw huis volledig isoleren kan een grote stap zijn. Het is een grote investering wanneer je alles in één keer wilt laten doen. Gelukkig heeft de overheid hier rekening mee gehouden. Er zijn verschillende subsidies voor isolatie. Zo heb je subsidies voor vloer- spouwmuur- en dakisolatie maar ook voor het vervangen van enkelglas- met dubbelglasramen. Per gemeente kunnen subsidies voor isolatie verschillen. Sommige hebben extra subsidies, dus is het belangrijk om dit te checken op bijvoorbeeld Energiesubsidiewijzer. Ook is er een landelijke subsidie waarbij je 30% van de totale kosten terugkrijgt als je binnen een jaar, twee of meer isolatiemaatregelen neemt.

Jaarlijkse controle van de isolatie

Het is belangrijk om jouw isolatie jaarlijks te controleren. Er kunnen namelijk na een jaar weer kieren ontstaan tussen jouw isolatie. Deze kieren laten warme lucht naar buiten en zo moeten jouw installaties weer harder gaan werken. Deze apparaten vangen de negatieve effecten van slechte isolatie op. Wanneer deze installaties harder moeten werken kan het zo zijn dat ze minder lang meegaan. Dit leidt weer tot onnodige investeringen in nieuwe installaties. Het isoleren van jouw huis kan jou dus nog heel wat besparingen opleveren.

Ook benieuwd naar de mogelijkheden voor het isoleren van jouw huis?

Goed om te horen! Wij helpen je graag met al jouw vragen. Neem vrijblijvend contact met ons op, dan bespreken we samen de mogelijkheden.