8.8 295 Beoordelingen

De gevaren van koolstofmonoxide

De gevaren van koolstofmonoxide

Van een rookmelder heeft iedereen wel eens gehoord. Een koolstofmonoxidemelder is daarentegen een ander verhaal. Uit onderzoek blijkt dat slechts 25% van de Nederlandse huishoudens een koolstofmonoxidemelder in huis heeft. Terwijl koolstofmonoxide (CO) juist een gevaarlijk soort gas is.

Heb jij deze melders al in huis hangen? In dit artikel vertellen wij jou alles over de CO-melder en waarom deze melder zo belangrijk is om in huis te hebben.

Wat is koolstofmonoxide en wat kan het aanrichten?

Koolstofmonoxide is een gevaarlijk gas. Het is schadelijk en in hoge concentraties zelfs dodelijk voor de mens. Het is zo gevaarlijk omdat het niet waarneembaar is door de mens. De gassen zijn namelijk kleur-, geur- en smaakloos. Zo kunnen deze zich makkelijk onopgemerkt verspreiden binnen jouw huis.

De kleinste concentraties van het gas kunnen al dodelijk zijn. In een korte tijd na het inademen van het gas kunnen er ontregelingen ontstaan in je lichaam. Hierdoor kan je bewusteloos raken en neurologische (zenuw)schade oplopen. Neurologische (zenuw)schade kan ervoor zorgen dat je spieren gevoelloos worden. Het is dan niet meer mogelijk om weg te komen.

Waar komt koolstofmonoxide vandaan?

In bijna elk huis zijn wel bronnen te vinden die koolstofmonoxide uit kunnen stoten. Koolstofmonoxide ontstaat wanneer er onvolledige verbranding plaatsvindt bij apparaten die branden op fossiele brandstoffen. Dit houdt in dat er te weinig zuurstof aanwezig is om zich te binden aan de brandstofdeeltjes. Zuurstof zet die deeltjes namelijk om in het niet gevaarlijke gas CO2. Wanneer dit proces niet kan plaatsvinden door gebrek aan zuurstof worden deze deeltjes dus schadelijk in de vorm van het gas CO.

Het gebrek aan zuurstof komt meestal voor in ruimtes die slecht geventileerd zijn. Veel huizen worden tegenwoordig goed geïsoleerd. Daarbij komt altijd kijken dat er genoeg zuurstof het huis in moet kunnen komen. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van mechanische ventilatie. Wanneer dit niet wordt gedaan is er een grotere kans dat koolstofmonoxide ontstaat. 

Waar plaats ik mijn koolstofmonoxidemelder?

Er zitten een aantal regels verbonden aan het plaatsen van een koolstofmonoxidemelder. Deze verschillen per ruimte. Wil je een melder ophangen in een ruimte met een verbrandingstoestel, de keuken met het gasfornuis bijvoorbeeld, denk dan aan de volgende dingen:

  • De melder moet aan het plafond tussen de 1 en 3 meter van de CO-bron geplaatst worden;
  • De melder moet centraal in de ruimte hangen;
  • En de melder moet minimaal 30 centimeter van omliggende muren af hangen.

Wil je een melder ophangen in een ruimte zonder verbrandingstoestel? Let dan op de volgende regels:

  • Hang de melder altijd op ademhoogte. Wanneer je veel zit in een ruimte plaats hem dan op zithoogte. Is het een ruimte waar je veel doorheen loopt? Hang de melder dan op loophoogte op;
  • Hang de melder nooit naast plekken waar lucht naar binnen komt of waar lucht naar buiten gaat. Door de wind kan het zo zijn dat het CO-gas niet waarneembaar is voor de melder;
  • Als laatste: hang de melder niet achter objecten. Een gordijn of kast kan bijvoorbeeld ervoor zorgen dat het CO-gas de melder niet kan bereiken.

Wil je meer weten over de CO-melder? Neem gerust contact met ons op! Wij helpen je graag met al jouw vragen.