8.8 295 Beoordelingen

De beste manier om jouw verwarming te ontluchten

De beste manier om jouw verwarming te ontluchten

Iedereen kent het wel: tikkende of borrelende geluiden die uit een radiator komen. Maar wist je al dat dat wel eens veroorzaakt kan worden door vastzittende lucht? Wanneer een radiator zich vult met water kan er wat lucht achterblijven. Deze luchtbellen blijven op die manier rondcirculeren in  jouw installatie.

Gelukkig kan jij hier gemakkelijk zelf wat aan doen. De lucht kan je uit jouw installatie halen door de radiatoren te ontluchten. Dit klinkt als veel werk maar eigenlijk is het een heel simpel klusje. In dit artikel leggen we jou verder uit hoe je jouw verwarming ontlucht en waarom dit nodig is.

Waarom moet je jouw verwarming ontluchten?

De luchtbellen die ontstaan in jouw cv-installatie kunnen voor verschillende problemen zorgen. Een eerste probleem is het geluid. Door de luchtbellen kan de verwarming gaan tikken of een borrelende geluiden maken. Dit is natuurlijk niet het ergste probleem, maar het kan wel irritant zijn. Daarnaast kunnen de luchtbellen roest veroorzaken in het systeem. Dit is voor de hele installatie niet fijn, maar vooral de kwetsbare delen kunnen hierdoor beschadigen en/of verstoppen.

Het meest vervelende probleem is dat de verwarming niet goed warm wordt. Het verspreiden van de luchtbellen zorgt ervoor dat de cv-ketel harder moet werken om het huis warm te krijgen. Er moet dus meer elektriciteit worden gebruikt. Dit zorgt weer voor een hogere energierekening en dat is nou juist wat we op dit moment niet willen. Het ontluchten van de radiatoren helpt dus niet alleen bij aan de staat van jouw installatie, maar ook aan het besparen op de energierekening.

Hoe ontlucht ik mijn verwarming?

In een aantal stappen kan je eenvoudig jouw cv-installatie ontluchten. Het begint bij het ontluchtingsventiel. Deze zit aan de bovenzijde tegenover de draaiknop voor het open en dichtdraaien van de radiatorkranen. Om dit ontluchtingsventiel open te kunnen draaien heb je een ontluchtingssleutel nodig. Daarnaast is het handig om een doekje bij de hand te hebben. Er kan namelijk nog wel eens een kleine hoeveelheid water uit de radiator komen.

Stap 1: Zet de verwarming op zijn laagst en laat hem afkoelen.

Omdat de verwarming misschien aan heeft gestaan kunnen de radiatoren nog warm. Voor een goede werking moet je de radiatoren minstens 10 minuten laten afkoelen nadat je de verwarming op de laagste stand hebt gezet.

Stap 2: Begin met het ontluchten van de radiatoren.

Warme lucht stijgt op, dus ook in jouw cv-installatie. Begin daarom bij de radiator die het dichtste bij de cv-ketel staat. Draai met de ontluchtingssleutel het ontluchtingsventiel open en laat de lucht eruit lopen. Houd het doekje bij het ventiel. Komt er water uit? Dan zit er geen lucht meer in de radiator en kan het ventiel weer dicht worden gedraaid. Herhaal dit bij alle radiatoren in jouw huis.

Stap 3: Zet de verwarming weer aan en controleer de waterdruk.

Nadat je alle radiatoren hebt ontlucht kan de verwarming weer aan. Wel is het belangrijk om na ongeveer 10 minuten de waterdruk in de cv-ketel te controleren. De druk hoort tussen de 1,5 en 2 bar te zijn. Dit is af te lezen aan de hand van de drukmeter op jouw ketel.

Heb je verdere vragen over het ontluchten van jouw cv-installatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag met al jouw vragen.