8.8 275 Beoordelingen

Airco kopen? Let hier op!

De zomers in Nederland worden steeds warmer. Airconditioning kan een aangename verkoeling bieden. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een airco?

Airco kopen? Let hier op!

De zomers in Nederland worden steeds warmer. Airconditioning kan een aangename verkoeling bieden. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een airco? In ons nieuwe artikel lichten we een aantal belangrijk punten uit. Dan weet je straks precies welke airco je nodig hebt. Geen zin om te lezen? Je kunt ook direct contact opnemen met onze experts!

Bekijk onze airco’s

Hoe groot is de ruimte waar de airco komt?

Om het vermogen van de airconditioning te bepalen, moet je weten hoeveel ruimtes je wil verkoelen en wat de oppervlaktes daarvan zijn. Hoe groter de ruimte, hoe meer vermogen de airco unit nodig heeft. Je kunt het vermogen eenvoudig berekenen.

Stap 1: bereken de inhoud van de ruimte

De inhoud van de ruimte zijn kubieke meters. Doe de lengte x de breedte x de hoogte van de ruimte en dan heb je de inhoud van de ruimte. Voorbeeld; kamer is 5m lang, 4m breed en 2,5m hoog. Dan is de inhoud 50 m3. Heeft jouw kamer veel hoeken? Neem het dan iets ruimer, je kunt beter iets teveel inhoud berekenen. 

Stap 2: bepaal de mate van isolatie

We bepalen nu de vermenigvuldigingsfactor. Dit kan 30, 40 of 50 zijn. Wanneer een ruimte goed geïsoleerd is en weinig ramen heeft kies je voor 30. Gaat het om een zolderverdieping, ruimte direct onder een plat dak of heeft het veel ramen? Dan kies je voor 50. Voor alle overige ruimtes kun je 40 gebruiken als vermenigvuldigingsfactor. 

Stap 3: koelvermogen airco bepalen

Oke, we hebben nu de inhoud en de vermenigvuldigingsfactor. Deze moet je met elkaar vermenigvuldigen. Voorbeeld; 50m3 x 40 = 2000. Die 2000 staat voor het aantal Watt. Dit is dan minimaal 2,0 kW.  

Door deze stappen te doorlopen, weet je hoeveel vermogen de airco nodig heeft. Wij verkopen airco’s met een vermogen van 2,5 tot 7 kW. Weet je niet precies welke airco je nodig hebt? Laat het ons weten. We helpen je graag verder!

Geluidsniveau airco

Het geluidsniveau van airco’s kan nogal verschillen. Het heeft ook te maken met of je aan het koelen bent of juist aan het verwarmen én in welke stand hij staat. De nieuwste generatie airco’s zijn in de gewone stand in de meeste gevallen fluisterstil (40 – 50 dB). Ze hebben zelfs een speciale ‘quiet’ functie, in deze functie maken ze maar 20 dB aan geluid. In de hoogste stand kan de airco wat meer geluid maken (tot 65 dB). 65 dB is te vergelijken met het geluid van de wasmachine of vaatwasser. 

Stroomverbruik airco

Wanneer je voor een airco kiest, kun je ervan uitgaan dat je ook meer stroom gaat verbruiken. Uiteraard kunnen we hier niet een precies stroomverbruik aan koppelen, maar we kunnen wel een gemiddeld verbruik geven als inschatting.

Per uur verbruikt een airco gemiddeld 1 kW. Een zomerseizoen duurt zo’n 40 dagen. Laat je de airco 40 dagen, 8 uur per dag draaien dan ben je 320 kW extra kwijt aan stroom per jaar. 

Houd dus rekening met een verhogen van de stroomkosten; maar je krijgt er koelte en frisse lucht voor terug! Je kunt kijken naar een alternatieve manier van stroom opwekken. Bijvoorbeeld door de zon met zonnepanelen. Zonnepanelen zijn dan een investering, maar uiteindelijk zal het je geld opleveren!

Neem contact op met onze experts