8.8 297 Beoordelingen

Heb ik recht op subsidie voor een warmtepomp?

Heb ik recht op subsidie voor een warmtepomp?

De waterpomp is veel duurzamer dan de traditionele ketel. De waterpomp is goed voor het milieu en onze gezondheid van morgen. Daarom geeft de overheid subsidie bij aankoop van een warmtepomp. Je kan namelijk tussen de € 1.000 en € 2.500 ontvangen. De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) maakt daarmee het duurzaam verwarmen van je huis nóg aantrekkelijker.

Energiebesparing en CO2-uitstoot terugdringen

Nederland is druk bezig met ingrijpende maatregelen tegen de CO2-uitstoot. Het klimaatakkoord stelt onder andere het doel om in 2050 helemaal van het gas af te zijn. Woningen die nieuw gebouwd worden mogen al geen gasaansluiting meer hebben. Daarom biedt de overheid een tegemoetkoming aan als je de traditionele cv-ketel vervangt met een milieuvriendelijker alternatief: de warmtepomp. Lees hier alles over hoe de warmtepomp werkt. Deze tegemoetkoming heet Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Je kan met onder andere de waterpomp veel kosten besparen en de CO2-uitstoot verminderen. Goed voor de portemonnee, goed voor je gezondheid en je maakt verschil voor het klimaat.

Warmtepompen die in aanmerking komen

Allereerst moet de waterpomp deel uitmaken van een verwarmingstoestel. De warmtepomp mag een maximaal vermogen hebben van 70kW. Voor de volgende types krijg je subsidie:

 • Lucht-waterwarmtepomp
 • Grond-waterwarmtepomp
 • Water-waterwarmtepomp
 • Hybride waterwarmtepomp
 • Warmtepompboiler

Bekijk op de lijst van warmtepompen van de RVO of jouw (gewenste) warmtepomp in aanmerking komt. Weet je nog niet welke warmtepomp je moet nemen? Lees dan hier meer over welk type bij je past.

Subsidiebedrag warmtepomp

De hoogte van het subsidiebedrag van een waterpomp is afhankelijk van het type warmtepomp en hoeveel energie deze bespaart. Het basissubsidiebedrag is € 1.000. Voor elke kilowatt aan extra vermogen wordt het bedrag verhoogd met € 100. De subsidie kan oplopen tot maximaal € 2.500.

Elk jaar wordt opnieuw een beschikbaar budget vastgesteld. Als dit op is, dan krijg je geen vergoeding. Wees daarom op tijd met het aanvragen van de ISDE om voordeliger uit te zijn.

Tip: naast deze landelijke subsidieregeling is er ook de kans dat je kan stapelen met een lokale subsidie. Via Energiesubsidiewijzer.nl ontdek je of het nog voordeliger kan in jouw gemeente.

Voorwaarden

De subsidie kan je niet zomaar aanvragen. Je komt in aanmerking voor de ISDE als de warmtepomp voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • De warmtepomp is nieuw, geïnstalleerd en in gebruik.
 • Je hebt een bewijs dat de warmtepomp is geïnstalleerd door een deskundige installateur.
 • Je hebt een betaalbewijs van de waterpomp dat op jouw naam staat.
 • De warmtepomp staat in Nederland.
 • Je vraagt binnen 6 maanden na aankoop de subsidie aan.
 • De warmtepomp mag niet binnen een jaar verwijderd worden na een goedkeuring van de subsidie.

Opgelet voor de zakelijke gebruikers! Want er is groot verschil tussen de voorwaarden voor particulieren en zakelijke gebruikers. Alle voorwaarden lees je hier.

Aanvragen subsidie warmtepomp

Tot 31 december 2021 krijg je de tijd om de subsidie aan te vragen bij RVO.nl. Hier heb je een DigiD voor nodig. Wil je nou administratieve lasten en tijd besparen? Je kan het ook uitbesteden via https://www.isdesubsidieaanvragen.nl/. Zij zijn bekend met de procedure van de RVO en weten waarop gelet moet worden.

Wil je meer weten over een warmtepomp voor bestaande bouw of nieuwbouw? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag!