8.7 293 Beoordelingen

Wat is een warmtepomp?

Wat is een warmtepomp?

Volgens het Klimaatakkoord, moet heel Nederland in 2050 van het gas af zijn. Dat vraagt nog wel de nodige aanpassingen in onze woningen. Waar in de meeste huizen nu nog een cv-ketel hangt, moet straks dus iets anders gaan komen. Een warmtepomp is dan een uitstekend, milieuvriendelijk alternatief. Maar wat is een warmtepomp precies en hoe werkt het eigenlijk?

De warmtepomp, een duurzame energieoplossing

Zoals gezegd: een warmtepomp is een goed alternatief voor de traditionele cv-ketel. Maar wat is het een warmtepomp eigenlijk? Het is niets minder dan een installatie die warmte uit de lucht, uit water of uit de grond omzet in energie. Dit gebeurt met behulp van een warmtewisselaar. De energie kan vervolgens gebruikt worden om je woning te verwarmen. Omdat het verschil tussen de temperatuur van de lucht of het water en de gewenste temperatuur klein is, verbruiken ze weinig of geen fossiele brandstoffen. Zo maak je gebruik van duurzame energie en bespaar je bovendien op je energiekosten.

Verschillende soorten warmtepompen

Er zijn veel verschillende warmtepompen, die allemaal net iets anders werken. Wij lichten twee systemen hieronder wat verder toe.

Grondwarmtepomp

Met een grondwarmtepomp kan je de warmte die in de grond aanwezig is, benutten om de woning mee te verwarmen. Hoe gaat dit precies in zijn werk? In de aardbodem is van nature warmte aanwezig. Dit is afkomstig van de zon en het magma dat zich diep in de aarde bevindt. Dit wordt ook wel geothermische warmte genoemd. De warmte hiervan is echter nog niet hoog genoeg om de woning mee te verwarmen. Daarom wordt hier een pomp geplaatst en met behulp van een compressor, verdamper en condensor wordt de temperatuur verder omhoog gebracht. Met een warmtewisselaar wordt de warmte uiteindelijk afgegeven aan het centrale verwarmingssysteem in de woning.

Er zijn twee soorten buizennetwerken. Bij veel ruimte rondom de woning worden de buizen horizontaal onder de woning geplaatst en bij weinig ruimte worden de buizen verticaal onder de woning geplaatst.

De prijzen voor grondwarmtepompen liggen aan de hoge kant, aangezien er diep in de grond moet worden geboord of er een vrij groot grondoppervlak nodig is. Aan de andere kant wordt er door de warmtepomp een kleine hoeveelheid aan elektriciteit gebruikt voor dit proces.

Luchtwarmtepomp

Een luchtwarmtepomp gebruikt de gratis beschikbare lucht van buiten om de woning binnen te verwarmen. Hiermee wordt de gasketel overbodig. Hoe werkt dit precies? Een luchtwaterpomp bestaat uit twee onderdelen: een onderdeel voor binnen en een onderdeel voor buiten. Het onderdeel voor binnen staat naast de gasketel en het onderdeel voor buiten staat bijvoorbeeld naast het huis of boven op het dak.

Allereerst wordt de warmte onttrokken vanuit de buitenlucht. Deze lucht wordt vervolgens vervoerd via een buizensysteem. Door deze buizen stroomt een vorstvrije vloeistof, nog kouder dan de buitenlucht, waardoor de warmte uit de buitenlucht kan worden onttrokken. Dit werkt ook wanneer de buitenlucht onder nul graden Celsius is.

Deze vorstvrije vloeistof absorbeert de warmte, wat vervolgens wordt gekookt en wordt verdampt. De warmtepomp compressor verhoogt de druk van deze damp, waardoor de temperatuur stijgt. Hier wordt de damp zo warm, dat de woning en het water in de woning verwarmd kan worden met de gewonnen warmte van de luchtwarmtepomp.

De luchtwarmtepomp is voordeliger in aanschaf dan de grondwarmtepomp. Dit omdat het niet nodig is om in de grond te boren.

In nieuwbouw en bestaande woningen

Tegenwoordig worden al steeds meer nieuwbouwprojecten opgeleverd zonder gasaansluiting. Voor dergelijke huizen is een warmtepomp goed geschikt, zeker omdat de isolatie van de woning goed geregeld is. Hierdoor is het rendement van de warmtepomp een stuk hoger.

Maar ook in bestaande woningen kan een warmtepomp geplaatst worden. Sterker nog, dit is zelfs aan te raden. In combinatie met een goede isolatie en/of in combinatie met de juiste cv- of hr-ketel hebben we het over een zogenaamd ‘hybride’ systeem. Dit zorgt ervoor dat je ook tijdens de piekuren gewoon een lekker warm huis hebt.

Wil je meer informatie over warmtepompen of ben je benieuwd of dit wat is voor bij jou in huis? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!