8.8 295 Beoordelingen

Het belang van een rookmelder

Het belang van een rookmelder

We kennen ze allemaal wel, rookmelders. De ene woning hangt er vol mee en bij sommige woningen moet je zoeken. Heb jij al genoeg rookmelders in huis hangen? Het is namelijk vanaf 1 juli 2022 verplicht voor elke woning om tenminste 1 rookmelder per verdieping te hebben. In 2003 is deze verplichting al voor nieuwbouwhuizen ingegaan. Nu is het ook de beurt aan de rest van de huizen. In dit artikel laten we je graag het belang van rookmelders zien, wat de beste plekken zijn om ze op te hangen en hoe de rookmelder te onderhouden is.

Het belang van een rookmelder

Iedereen weet dat een rookmelder een redmiddel kan zijn bij brand. Vaak hebben mensen niet door dat er brand is ontstaan. Een melder kan dan helpen bij het op tijd waarschuwen. Zeker wanneer er ‘s nachts brand uitbreekt is het bijna onmogelijk om het op te merken. Je neus staat namelijk uit wanneer je slaapt. Zo is het makkelijk om de giftige rook in te ademen zonder er wakker van te worden. Dit is een gevaarlijke situatie waar een rookmelder goed van pas kan komen.

Waar hang je de rookmelder op?

Het is belangrijk dat er een rookmelder op elke verdieping wordt geplaatst. Zo kan er goed alarm worden geslagen als er brand uitbreekt. Maar wat is dan de beste plek om hem op te hangen en waar moet je rekening mee houden? Omdat rook opstijgt moet een melder altijd tegen het plafond worden geplaatst. In hoeken komt de rook minder snel, daarom moet er minimaal 50 centimeter tussen een muur of hoek en de melder zitten. Belangrijke plekken zijn de overloop en de gang. Dit zijn vluchtroutes en daarom belangrijk in het alarmproces.

Er zijn ook plekken in huis waar het niet handig is om een rookmelder op te hangen. Dit zijn de plekken waar rook de melder niet goed kan bereiken:

Bij ventilatoren, ventilatieopeningen, airco’s, verwarmingen en op tochtige plekken wordt de rook van een brand weggeblazen. Zo kunnen de rookdeeltjes de melder niet bereiken en zal de rookmelder niet af gaan. De stoom/damp van een kooktoestel of vaatwasser kan door een rookmelder gezien worden als rookdeeltjes. De rookmelder gaat dan onnodig af.

Het is ook niet handig om een rookmelder bij een cv-ketel te plaatsen. Een cv-ketel blaast rook namelijk uit via de rookgasafvoer. Soms komt er een kleine hoeveelheid rook vrij voordat hij weggeblazen kan worden. Hierdoor kan de rookmelder afgaan.

Onderhoud van een rookmelder

Het is belangrijk om een rookmelder goed te onderhouden. Zo blijft hij optimaal functioneren en kan hij jou waarschuwen wanneer dit nodig is. Een rookmelder heeft een levensduur van 10 jaar. De batterijen gaan gemiddeld 1 jaar mee. Deze moeten tijdig worden vervangen om te voorkomen dat de rookmelder ermee ophoudt. Als geheugensteuntje kan je de datum voor het vervangen van de batterijen op een papiertje schrijven en op de melder plakken.

Ook moet een rookmelder schoongehouden worden. Stofdeeltjes kunnen ervoor zorgen dat de melder niet goed functioneert. Haal daarom elke maand een lichtvochtig doekje over de melder. Ook is het slim om jaarlijks met een stofzuiger de binnen- en buitenkant van de melder te zuigen.

Wil jij na het lezen nou meer rookmelders in huis ophangen? Wij helpen je graag aan meer informatie! Neem vrijblijvend contact met ons op en stel al jouw vragen.