8.8 295 Beoordelingen

De werking van de CV-ketel en haar voordelen

De werking van de CV-ketel en haar voordelen

Iedereen heeft er wel eentje in huis: een CV-ketel. Het is een centrale verwarmingsketel die ervoor zorgt dat de centrale verwarming voorzien is van warm water. Maar hoe werkt een CV-ketel eigenlijk precies? In dit artikel nemen we je mee in de werking van de CV-ketel.

Het verschil tussen CV-ketels

Wanneer er iemand in huis de verwarming aanzet of de kraan aanzet, gaat de CV-ketel aan het werk. Tegenwoordig zijn dit veelal HR combi cv-ketels. Deze zorgt voor warm water en het verwarmen van de installatie. Er is nog een andere mogelijkheid, namelijk de ingebouwde boilers. Deze worden bijna niet meer toegepast, omdat dit een verouderd systeem is. Het overgrote deel van de moderne cv-ketels zijn ‘doorstroom’ toestellen. Dat betekent dat de CV-ketel direct het water verwarmt wanneer je de kraan open zet.

De werking van de CV-ketel

Op het moment dat de CV-ketel daadwerkelijk aan de slag moet, gaat de ventilator draaien. Dit zorgt o.a. voor de aanvoer van schone lucht in het toestel. Om het aardgas te laten ontbranden is er namelijk zuurstof nodig. Het gasblok zorgt vervolgens voor de perfecte afstelling tussen gas en zuurstof. Uiteindelijk komt deze samenstelling in de brander terecht waar de ontbranding plaatsvindt. De ontsteker zal kort gloeien of vonken, zodat het gas ontsteekt en geleidelijk verdeeld wordt door de brander. De vlammen zijn gericht op de warmtewisselaar: het hart van de cv-ketel. Door de warmtewisselaar stroomt het water uiteindelijk naar de radiatoren of vloerverwarming. Om ervoor te zorgen dat de warmte vanuit de warmtewisselaar nu in de installatie terecht komt, begint de circulatiepomp te draaien en circuleert het water door het huis.

Hoe werkt het dan bij douchen?

We houden allemaal op zijn tijd van een warme douche. Wanneer je de kraan opendraait, gaat er net voorbij de warmtewisselaar een klep de andere kant opstaan. Dit noemen wij de 3-wegklep. Bij deze vraag naar warm water, zal de klep het warme verwarmingswater omleiden naar een tweede wisselaar: de platenwisselaar. Hier loopt het drinkwater doorheen. Omdat het warme water kruist met het drinkwater, kan de temperatuur overgedragen worden. Het ondertussen afgekoelde CV-water zal weer terug circuleren naar de warmtewisselaar om opnieuw verwarmd te worden en het verwarmde drinkwater zorgt voor de lekkere warme douche.

Omdat al deze processen zorgen voor veel warmte, zal het water in de installatie gaan uitzetten. Daarom plaatsen wij een expansievat in het systeem, die ervoor zorgt dat de expansie gecontroleerd plaatsvindt.

Je CV-ketel in de winter

De winter is een periode waarin je de CV-ketel meer gebruikt om het huis warm te houden. Voordat je deze periode ingaat is het belangrijk om de staat van jouw ketel vast te stellen en de werking van je CV-ketel te controleren. Je wilt niet in het midden van de winter met een niet werkende CV-ketel zitten, waardoor de verwarming niet meer functioneert. In dit artikel kun je meer lezen over hoe je gemakkelijk en snel zelf al een check kan doen of hij winterproof is. Ben je toe aan een nieuwe CV-ketel? Wij geven je graag tips waar je op moet letten bij het aanschaffen.

Heb je interesse in een nieuwe CV-ketel, onderhoud of heb je vragen? Dan ben je bij van Slooten aan het juiste adres. Wij zijn namelijk gespecialiseerd in CV-ketels en hebben een showroom waar we je graag alle mogelijkheden laten zien. Neem contact op met ons en we helpen je graag verder.