De Gasketelwet is in werking, wat betekent dit voor mij?

Vanaf 1 april 2023 is de Gasketelwet in werking gegaan. Vanaf nu mogen alleen gecertificeerde installateurs en vakbekwame monteurs werkzaamheden verrichten aan gasverbrandingstoestellen, zoals cv-ketels of geisers. Dus ook bij van Slooten moeten zowel de monteurs als ons installatiebedrijf beschikken over een bewijs van vakmanschap (CO-erkenning) volgens de BRL6000-25 wetgeving. Lees snel verder en kom erachter wat dit voor u betekent. 

Waarom is de Gasketelwet opgezet? 

De Gasketelwet is in het leven geroepen om de veiligheid van gasverbrandingsinstallaties te verbeteren en zo ongevallen met koolmonoxide te verminderen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid publiceerde in 2015 een rapport over het werken aan gasverbrandingsinstallaties en de gevolgen hiervan. Hierin werden met name de gevaren van koolmonoxide belicht. Jaarlijks raken er meer monteurs en gebruikers gewond aan een verhoogde concentratie koolmonoxide dan gedacht. In ernstige gevallen kwamen zij zelfs te overlijden. Dit was de aanleiding voor een wettelijk kader dat het aantal slachtoffers terug moet dringen.
Deze wet is opgenomen in het Bouwbesluit. Hierin staan alle voorschriften waar bouwwerken aan moeten voldoen, zoals veiligheid. Dit heeft betrekking tot alle werkzaamheden aan gebouwgebonden gasverbrandingstoestellen.

Alleen inschakelen van goede bedrijven

Niet alleen voor ons als bedrijf veranderen er werkzaamheden door deze nieuwe wetgeving. Want als u iemand inschakelt om werkzaamheden uit te voeren zonder certificering bent ook u in overtreding. Hier tegenover staat een boete voor het bedrijf én de opdrachtgever. Dus bel uw handige buurman of oom niet meer om uw cv-ketel te installeren of te repareren en let goed op of het bedrijf dat u inschakelt ook een gecertificeerd bedrijf is. 

Hoe vind u een gecertificeerd bedrijf? Er komt een online register waar al de gecertificeerde bedrijven in staan. Daarnaast is er ook een keurmerk ontwikkeld dat al de gecertificeerde bedrijven verplicht dienen te dragen. Dus twijfel jij of het bedrijf dat u wil inschakelen gecertificeerd is? Check het bedrijf dan op deze twee punten. Bij van Slooten zijn al onze monteurs in het bezit van de CO-certificering. Wij zijn een betrouwbaar en gecertificeerd bedrijf om al uw werkzaamheden rondom o.a. de cv-ketel of geiser uit te voeren. 

Prijsstijging onderhoudsabonnementen 

De nieuwe Gasketelwet betekent dat wij helaas met hogere kosten geconfronteerd worden. Dit komt onder andere door de certificering van ons bedrijf, de medewerkers en de bijkomende administratie. Ook hebben alle monteurs speciale theorie- en praktijkexamens moeten afleggen. Daarnaast gaat er meer tijd in de werkzaamheden zitten, vanwege de verplichte uitgebreidere controles. Wij hadden dit zelf graag anders gezien, maar de nieuwe Gasketelwet zorgt ervoor dat onze collega’s én klanten veilig blijven en daar zijn kosten aan verbonden. 

Door deze extra werkzaamheden stijgen de kosten van onze onderhoudsabonnementen als volgt:

  • Zilver | Jaarlijks abonnement is met een verhoging van €5,- nu €14,62 per maand.  
  • Brons | Tweejaarlijks abonnement is met een verhoging van €4,16 nu €12,16 per maand.
  • Eenmalig onderhoud is verhoogd naar een bedrag van €136,-.

Bij van Slooten weet u áltijd zeker dat u de beste service, onderhoud en montage ontvangt van ervaren en gekwalificeerde technici. Want bij ons is vakmanschap al 80 jaar de standaard.