8.8 295 Beoordelingen

Een hybride warmtepomp, maar waarom?

Een hybride warmtepomp, maar waarom?

Nederland wil in 2050 CO2-neutraal zijn om klimaatverandering tegen te gaan. Worden dan onze woningen volledig elektrisch? Misschien ontdekken we over 15 jaar een nieuwe energiebron? Een tussenoplossing naar een milieubewuster verwarmingssysteem is een hybride variant van de warmtepomp. Nu een slimme keus, want je kunt er subsidie voor krijgen en je energierekening gaat ermee omlaag!

Alle voordelen van een hybride warmtepomp in het kort

  • Het is een intelligent systeem dat zuiniger omgaat met aardgas.
  • Het is betaalbaar en zorgt voor een lagere energierekening.
  • Je kan een subsidie aanvragen omdat het zo’n duurzaam product is.
  • Je ecologische voetafdruk wordt verlaagd omdat je minder CO2-uitstoot.
  • Het is relatief makkelijk te installeren op je huidige systeem.
  • Jouw huidige radiatoren kunnen gewoon blijven.
  • Je houdt nog andere opties voor in de toekomst open.

Een stap dichterbij naar een aardgasloze toekomst

CO2-neutraal is het grote doel wat Nederland moet realiseren. Alle woningen moeten van het aardgas af om dit doel te bereiken. Waarom is het dan niet zo simpel als gewoon alle cv- of hr-ketels vervangen? Dat is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Nieuwbouwwoningen hebben al geen gasaansluiting meer, maar de meeste bestaande woningen kunnen de uitstoot nog fors inperken. De fossiele brandstof die deze huizen gebruiken, worden door een hybride warmtepomp alleen ingezet als het nodig is. Daarmee hoef je dus niet de bestaande verwarming geheel te vervangen. Er zijn meestal geen grote technische aanpassingen nodig. De kosten zijn daardoor ook niet enorm. Dat maakt een hybride een laagdrempelig initiatief voor een milieubewuster en energiezuiniger verwarmingssysteem. Daarnaast kan je dan andere energiebesparende maatregelen toepassen. Bijvoorbeeld met isolatie of een zonneboiler.

De werking van een hybride warmtepomp

De hybride warmtepompen werken op stroom. Je sluit hem aan op je huidige ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De ketel ondersteunt als er meer vermogen nodig is. Bijvoorbeeld als het buiten heel koud is. Hij neemt warme lucht aan op basis van buitenlucht of ventilatielucht. Een compressor zorgt ervoor dat deze warmte in temperatuur stijgt. Vooral als de ketel nog jong is, kan dit een effectieve oplossing zijn. Je kan ook kiezen voor een warmtepomp waar een nieuwe ketel bij zit. Handig als je ketel sowieso al aan vervanging toe is.

Wanneer bespaart de hybride warmtepomp het meest?

Hoeveel je precies kan besparen is afhankelijk van jouw type woning. Heb je een slecht tot matig geïsoleerde woning? Dan bespaar je het meest energie door te kiezen voor ventilatielucht als bron. In het geval van een zeer goed geïsoleerd huis is de energievraag al zo laag, dat je ook een volledige warmtepomp kan overwegen. Heb je te maken met een woning die zeer slecht geïsoleerd is? Dan heeft een hybride niet bijzonder veel opbrengst. Het huis zal dan nog te veel vermogen van de cv-ketel nodig hebben om het huis warm te krijgen. Het bespaart meer op CO2-uitstoot en geld door te investeren in het isoleren van de spouwmuur en de vloer. Later kan je natuurlijk alsnog de hybride warmtepomp installeren.

Meebewegen met de energietransitie

Per 2050 mogen we geen aardgas meer verbranden, vanwege de schadelijke stoffen die vrijkomen. Deze zijn niet goed voor jouw eigen gezondheid en het milieu. Op welke manier gaan we in de toekomst dan onze woningen verwarmen? Elektrisch? Wie weet vinden we een nieuwe energiebron. Met een hybride warmtepomp kan je nog alle kanten op, omdat je niet volledig vast zit aan een energiebron. Het is zeker dat alle woningen van aardgas af moeten gaan. Een hybride is daarom een veilige tussenoplossing. Een relatief kleine verandering in huis, maar al grote stap richting milieubewust wonen.

Subsidie

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) maakt het verduurzamen van je huis nog aantrekkelijker. Een subsidie voor een hybride warmtepomp kan wel oplopen tot wel € 1.800. Lees hier meer over de subsidie, waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen en hoe je deze kunt aanvragen.

Ben je benieuwd of een hybride warmtepomp geschikt is voor jouw woning? Wij adviseren je graag over de beste oplossing per situatie. Neem daarvoor vrijblijvend contact met ons op.