7.5 280 Beoordelingen

5 tips om snel energie te besparen

5 tips om snel energie te besparen

Je hebt het vast al gemerkt: de energierekening is voor iedereen omhoog gegaan dit jaar. Met name door hogere tarieven en een verhoging van de belasting op gas. Des te meer reden om meer te besparen op je energieverbruik. Natuurlijk zijn er hele grote maatregelen mogelijk, zoals het isoleren van je huis of het plaatsen van zonnepanelen. Maar wil jij nu en zonder een grote investering energie gaan besparen, dan hebben wij voor jou 5 snelle tips!

Tip 1: Gebruik een douchewekker

We staan steeds langer onder de douche, gemiddeld nu 9 minuten. Dat is 1 volle minuut meer dan in 1992. Dat lijkt weinig, maar dat ‘kost’ gemiddeld 51,4 liter drink water per persoon per dag. En de meeste van ons douchen natuurlijk niet koud, dus het kost ons ook nog eens gas. Door structureel 5 minuten te douchen, kan een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 15.000 liter warm water en 60 m3 gas besparen. Dat komt neer op zo’n € 60,-!

Heb je er echt moeite mee? Gebruik dan een douchetimer om energie te besparen. Hang hem buiten de douche, dan móét je er wel uit.

Tip 2: Zet de comfortstand uit

Sommige cv-ketels hebben een zogenaamde comfortstand voor warm kraanwater. Dat betekent dat er continu een voorraadje water op temperatuur gehouden wordt, zodat je niet lang op je warme water hoeft te wachten. Heel handig natuurlijk, maar dat warm houden kost zo’n € 50,- per jaar! Kijk eens of er ook een eco-stand op je cv-ketel zit. Hiermee wordt het water pas verwarmd wanneer je het nodig hebt, dus wanneer je de kraan opendraait. Dat kost weliswaar iets meer water – en ja, je moet een paar seconden langer wachten – maar desondanks bespaar je hiermee nog steeds!

Tip 3: Plaats radiatorfolie

Radiatoren stralen heerlijke warmte uit. Maar aangezien ze vaak tegen een (buiten)muur geplaatst zijn, gaat er ook veel warmte naar de muur. Zeker bij minder goed geïsoleerde huizen, verlies je daarmee veel warmte en dat is natuurlijk zonde!

Door radiatorfolie achter de radiatoren te plakken, zorg je ervoor dat de warmte binnenblijft. Je hebt verschillende soorten folie die je tegen de muur of de radiator zelf kan bevestigen. Radiatorfolie aan de muur reflecteert de warmte van de radiator terug de woning in. Radiatorfolie op de radiator zelf, zorgt ervoor dat er helemaal gen warmte richting de muur uitgestraald wordt. Gemiddeld levert radiatorfolie een besparing op van ongeveer 10 m3 gas per jaar, per vierkante meter radiatorfoliewoning. Dit hangt uiteraard wel af van in hoeverre de muur geïsoleerd is en of je huis bijvoorbeeld voorzien is van dubbel glas.

Tip 4: Let op sluipverbruikers

Je hele huis staat waarschijnlijk vol met elektrische apparaten. Lang niet alle apparaten gebruik je de hele dag en grote kans dat je ze ook wel uit zet. Maar ook in de stand-by modus wordt nog energie gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan je televisie, of een oplader van je telefoon die standaard in het stopcontact hangt. Dit noemen we sluipverbruik. Sommige apparaten functioneren niet zonder stand-by-stand, zoals de cv-ketel of elektronische deurbel, maar veel sluipverbruik is makkelijk te voorkomen. En zo is er makkelijk energie te besparen.

Heeft het apparaat een uitknop? Gebruik die dan in plaats van de stand-by knop. Gebruik je apparaten lang niet? Trek de stekker er dan uit. En heb je veel elektrische apparaten bij elkaar staan, bijvoorbeeld een televisie, stereo én gameconsole? Sluit deze dan aan op één stekkerdoos en schakel alles met een druk op de knop uit. Gemiddeld is een huishouden per jaar 450 kWh kwijt aan sluipverbruik. Dat komt neer op zo’n € 100 per jaar!

Tip 5: Installeer deurdrangers

“Doe die deur nou eens dicht!” Wordt dit zinnetje bij jou in huis ook vaak gebruikt? Niet zo gek, want er gaat een hoop warmte verloren door openstaande deuren. Een slimme oplossing zijn deurdrangers. Deze zorgen dat je deuren in huis vanzelf dichtgaan. Daardoor heb je minder toch in huis en blijft de warmte lekker in de kamer. Een deurdranger heb je al voor een paar tientjes en bevestig je eenvoudig zelf.