8.8 295 Beoordelingen

Zo zorg jij voor een aardgasvrije woning

Zo zorg jij voor een aardgasvrije woning

De Nederlandse overheid wilt in 2050 van het aardgas af zijn. Hierdoor wordt er meer geïnvesteerd in een aardgasvrije woning. Dit heeft te maken met de klimaatcrisis, maar ook met de aardbevingen in Groningen. Als gevolg van de winning van aardgas hebben veel Groningers last van aardbevingen. Maar ook het verminderen van CO2 uitstoot speelt dus een grote rol. De visie van de overheid is dan ook dat elk huis moet zijn in 2050.

Een aardgasvrije woning is een woning die zijn energie vanuit andere bronnen haalt dan aardgas. Er zijn verschillende bronnen die daarvoor te gebruiken zijn. Hoe dat er bij jou uit gaat zien hangt af van welke bronnen jij wilt gaan gebruiken. Benieuwd naar wat jouw opties zijn? In dit artikel geven we jou een aantal tips over hoe jij een aardgasvrije woning kan creëren!

Tip 1: Gebruik goede isolatie

De eerste stap is het goed isoleren van jouw huis. Door warmte die je opwekt binnen te houden, hoeft er minder hard gestookt te worden. Dit is niet alleen positief voor de levensduur van jouw apparaten, maar ook voor de hoogte van de energierekening. Isoleer je jouw huis volledig? Dan is er tot wel €2.400 per jaar te besparen. Je kan het beste beginnen met het dak. Warmte stijgt op en daarom zal er via het dak tot wel 30% van de warmte worden vrijgelaten.

Tip 2: Maak gebruik van andere verwarmingsmethodes

Wil je een aardgasvrije woning? Dan moeten de apparaten die op gas draaien eruit. De makkelijkste vervanging is de kookplaat. Wanneer je jouw gaspitten vervangt met een inductieplaat maak je al een stuk minder gebruik van aardgas. Maar de grootste klus is het op een andere manier moeten verwarmen. Dit kan bijvoorbeeld door een warmtepomp aan te schaffen in plaats van een cv-ketel. Deze pomp onttrekt warmte vanuit de buitenlucht en stoot op die manier een stuk minder CO2 uit.

In combinatie met een warmtepomp is het verstandig om vloerverwarming aan te schaffen in plaats van het verwarmen met radiatoren. Dit komt omdat het water door een warmtepomp gemiddeld maar verwarmt kan worden tot 50 graden in plaats van 60 tot 80 graden. Voor een radiator is het met kouder water lastiger om een gehele ruimte te verwarmen. Vloerverwarming ligt verspreid door de hele ruimte. Van een slechte verdeling van de warmte heb je hiermee dus geen last.

Tip 3: Wek energie op met zonnepanelen

Ook is het handig om over te gaan op het zelf opwekken van energie. Dit kan je doen door te investeren in zonnepanelen. Hiermee wek je namelijk heel eenvoudig energie op. Zonnestralen bereiken het paneel waardoor er spanning ontstaat. Een omvormer zorgt er vervolgens voor dat die spanning wordt omgezet in elektriciteit. Meer dan één zonnestraal heb je dus niet nodig!

Een ander voordeel is dat zonnepanelen erg duurzaam zijn. Ze stoten een stuk minder CO2 uit als apparaten die op aardgas werken. Daarnaast kan je ook nog eens besparen op jouw energierekening en verdienen de panelen zichzelf terug. Na zo’n 8 jaar kan je gaan verdienen aan zonnepanelen, terwijl ze wel 25 jaar mee kunnen.

Heb je behoefte aan meer informatie over hoe jij jouw woning aardgasvrij kan maken? Neem dan gerust contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!