8.8 296 Beoordelingen

Een CO-melder redt je leven

Een CO-melder redt je leven

Letterlijk en figuurlijk. Het ‘sluipmoordenaar gas’, koolmonoxide, vind je in ieder huis. Een lage waarde van het gas levert geen gezondheidsklachten op. Maar, is die waarde te hoog? Dan kan het gas dodelijk zijn. Jaarlijks vinden nog te veel ongevallen plaats door het giftige gas ‘koolmonoxide’. Daarom is het aanschaffen van een co-melder zo belangrijk.

Dat koolmonoxide één van de gevaarlijkste gassen is, is algemeen bekend. Toch ontbreek de koolmonoxidemelder nog teveel huizen. Dit kan grote risico’s met zich meebrengen. Een melder zorgt ervoor dat de kans op koolmonoxidevergiftiging heel klein wordt. Benieuwd hoe? Lees dan snel verder.

Maar eerst: wat is koolmonoxide?

Zoals we al zeiden is CO, koolmonoxide dus, een gevaarlijk gas dat kan zorgen voor grote gezondheidsklachten. Koolmonoxide ontstaat als een onvolledige verbranding, door een te kort aan zuurstof, plaats vindt bij bijvoorbeeld aardgas, olie, kolen en hout. Dit gebeurt in onder andere het gasfornuis, de kachel, een centrale verwarming, et cetera. Koolmonoxide is kleurloos, geurloos én smaakloos. Hierdoor merk je niet wanneer je dit gas binnenkrijgt.

En daar ligt het probleem. Krijg je het gas binnen? Dan komt het via de longen in het bloed terecht. Hierdoor kan het bloed minder zuurstof opnemen. De bekendste koolmonoxidevergiftiging is de acute versie, waarbij iemand op het moment zelf teveel CO binnenkrijgt. De persoon zal bewusteloos raken en kan zelfs overlijden. Dit valt gemakkelijk te voorkomen door een CO-melder aan te schaffen.

Wat doet een CO-melder?

Eigenlijk werkt een CO-melder hetzelfde als een brandalarm. De koolmonoxidemelder detecteert al bij lage waardes of er gas in de ruimte aanwezig is, en slaat dan gelijk aan. Het belangrijkste is om de melder in een ruimte te plaatsen waar een toestel aanwezig is dat brandstof gebruikt. Denk aan de keuken, woonkamer of slaapkamer.

Koolmonoxide is een gas dat niet stijgt. Belangrijk is dus om deze lager te hangen. Aangeraden is ongeveer op gezichtsniveau. Denk aan 1.5 meter hoogte. Zo gaat de melder af als het gas op een hoogte is waar jij het in kan ademen. Hang de melder in een centrale kamer, zodat je vanuit elk punt in je woning het alarm kunt horen. Ook mag hij niet te dicht bij de centrale verwarmingsketel hangen. houd hierbij ongeveer 1.5 meter afstand. Zo zal deze alleen afgaan als het gas ook daadwerkelijk verspreid wordt door de woning.

Een CO-melder redt levens. Het aanschaffen van de melder is dus echt aanbevolen. Er zijn veel verschillende melders. Zo ook de Honeywell XC70 die bij ons verkrijgbaar is. Maak jij jouw woning ook veiliger door een CO-melder aan te schaffen?

Heb je verder nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, of kom langs in de showroom. Zien we je daar?