8.8 295 Beoordelingen

Doe-het-zelf: cv-ketel bijvullen

Doe-het-zelf: cv-ketel bijvullen

Sta je onder de warme douche en is de straal niet zo hard als je gewend bent? Of heb je de thermostaat in de winter lekker hoog gezet en wordt de radiator maar niet warm? Dan kan het goed zijn dat de druk in je ketel te laag is. Gelukkig kan je de cv-ketel eenvoudig zelf bijvullen met dit stappenplan!

Wat is de juiste waterdruk?

De waterdruk in je cv-ketel kan je eenvoudig controleren op het metertje aan of naast de ketel. De druk kan het beste tussen de 1,5 en 2 bar liggen. Bij een lagere druk dan 1,5 bar heeft de installatie moeite om het water goed rond te pompen. Bij een te lage waterdruk kan de pomp zelfs stuk gaan. Het is dus van belang je waterdruk goed in de gaten te houden én de ketel bij te vullen als de druk te laag is.

Vul je cv-ketel eenvoudig zelf bij

De cv-ketel bijvullen

De cv-ketel bijvullen doe je met een slang die je aanbrengt tussen de ketel en de dichtstbijzijnde waterkraan. Hierbij moet je opletten dat er niet teveel lucht de ketel in gaat. Het is niet te vermijden dat je hierbij een beetje water morst, dus hou een handdoek paraat! Daarnaast heb je een emmer, een vulslang en 5 tot 10 minuten tijd nodig.

Stappenplan

  1. Schakel de ketel uit en laat deze een half uurtje afkoelen.
  2. Haal de afsluitdop van de vulkraan. Dit is vaak een koperen knopje aan een kettinkje, wat ook direct de kraansleutel is.
  3. Sluit de vulslang aan op de waterkraan. Houd het andere uiteinde van de slang boven een emmer.
  4. Draai de kraan open tot er water in de emmer stroomt. Draai dan de kraan weer dicht.
  5. Zodra het water uit de vulslang komt, draai je de slang op de vulkraan van de ketel. Het dopje dat op de vulkraan van de ketel zit is tevens de sleutel om de vulkraan open en dicht te draaien.
  6. Zodra de vulslang vastzit, draai je de kraan van het water open en daarna draai je ook gelijk het waterinvoerpunt van de ketel open. Op die manier komt er zo min mogelijk lucht in het verwarmingssysteem.
  7. Houd de drukmeter in de gaten. Staat de drukmeter tussen de 1,5 en de 2 bar, sluit dan eerst de vulkraan op de ketel en vervolgens de waterkraan.
  8. Maak de slang aan beide kanten los en vang het restje water dat in de slang zit op in de emmer.
  9. Steek de stekker van de ketel weer in het stopcontact en laat deze ongeveer 10 tot 15 minuten draaien. De waterdruk zal dan ietsje afnemen, dat is normaal.

Zo, je ketel is weer bijgevuld! Voorlopig zou je weer even goed moeten zitten. Zakt de druk nou heel snel weer onder de 1,5 bar? Dan is er misschien iets anders aan de hand met jouw cv-ketel. We kijken natuurlijk altijd graag even met je mee.