7.5 280 Beoordelingen

Wanneer moet een cv-ketel vervangen worden?

Wanneer moet een cv-ketel vervangen worden?

Veel mensen staan er niet dagelijks bij stil, maar ook jouw cv-ketel zal ooit vervangen moeten worden. Gemiddeld heeft een cv-ketel een levensduur van 15 jaar. Het kan in veel gevallen voordeliger zijn om de ketel eerder te vervangen, omdat de stookkosten dan ook omlaag gaan en het risico op (dure) reparaties is ook veel minder! In dit artikel vertellen we je meer over de levensduur en vervanging van de cv-ketel.

Bekijk onze cv-ketels

De levensduur van de cv-ketel

De gemiddelde levensduur van een cv-ketel is zo’n 12 tot 20 jaar. Is jouw cv-ketel regelmatig onderhouden? Dan is de kans groot dat je cv-ketel het 20 jaar volhoudt. Laten we er voor het gemak vanuit gaan dat je cv-ketel na 15 jaar wel écht toe is aan vervanging.

Het is ook goed om bij te houden hoeveel stookkosten je kwijt bent. Uit ervaring weten wij dat de onderhoudskosten na ongeveer 12 jaar vaak zo hoog oplopen, dat de cv-ketel beter vervangen kan worden. Ook als de cv-ketel vaak storing heeft, of als de ketel jouw huis niet voldoende warm weet te houden, kan dit een teken zijn hij aan vervanging toe is.

Het vervangen van de cv-ketel

Het vervangen van de cv-ketel kan het beste gedaan worden voordat de koude winterperiode begint. Het moment dat de cv-ketel weer op volle toeren moet gaan draaien, is namelijk ook vaak het moment dat de cv-ketel een storing krijgt of er helemaal mee stopt. Daarnaast is het ook praktisch om voor de winter te doen, aangezien je in deze periode liever niet zonder verwarming wilt zitten.

Het vervangen van de cv-ketel kan je beter zien als een investering, omdat dit verschillende voordelen met zich meebrengt:

1.    Besparen op verbruik en kosten

Moderne cv-ketels zijn een stuk zuiniger dan de oudere modellen. Het verschil tussen een nieuwe en een oude ketel kan oplopen tot 25% minder verbruik. Hiermee bespaar je dus niet alleen veel geld, maar is het ook beter voor het milieu!

2.      Optimaal rendement behalen

Om het beste rendement uit de cv-ketel te halen, moet het vermogen goed afgestemd zijn op jouw gemiddeld warm water verbruik. Wanneer dit verbruik meer of minder is geworden in de tijd dat je de oude cv-ketel hebt, kan dit rendement verbeterd worden bij aanschaf van de nieuwe cv-ketel.

3.    Waardevermeerdering van je woning

Bij een goede cv-ketel, die veel rendement oplevert, stijgt het energielabel van de woning. Hierdoor zal dus ook de waarde van de woning stijgen. Dat is voor een eventuele verkoop een voordeel.  

Bekijk onze cv-ketels

Jouw cv-ketel onderhouden

Wanneer jij jouw cv-ketel regelmatig laat onderhouden, zal dit de levensduur verlengen. Wij komen soms bij klanten thuis die al langere tijd geen onderhoud hebben laten uitvoeren. Dit is dan in de meeste gevallen terug te zien in de onderhoudskosten.

Wij bieden verschillende onderhoudsabonnementen aan, waardoor jouw installatie altijd optimaal blijft functioneren. Daarnaast kan dit ook flink schelen op de energiekosten! Met dit onderhoudsabonnement heb jij geen omkijken naar jouw cv-installatie. We komen één keer per jaar of één keer per twee jaar bij je langs.

Bekijk onze onderhoudsabonnementen