8.8 296 Beoordelingen

De beste ventilatie voor jouw badkamer

De beste ventilatie voor jouw badkamer

In een badkamer wordt er veel waterdamp geproduceerd, waardoor het belangrijk is dat de ventilatie in de badkamer in perfecte staat is. Is de badkamer ventilatie niet goed en blijft de badkamer vochtig? Dan kunnen er schimmels of muffe geurtjes ontstaan die slecht zijn voor onder andere je gezondheid. Investeer daarom in goede badkamer ventilatie. In dit artikel helpen we jou bij het vinden van de ventilator die het beste bij jouw badkamer past. 

Mechanisch ventilatiesysteem  

Mechanische ventilatie is te herkennen aan de roosters in de keuken, badkamer en eventuele andere ruimtes. De lucht wordt uit de woning gezogen en door de ventilatieroosters in de ramen komt er weer frisse lucht naar binnen. Mechanische ventilatiesystemen moeten handmatig bediend worden en kun je vaak op verschillende standen zetten. Wanneer je hebt gekookt of gedoucht is het goed om de ventilatie harder te zetten om de lucht goed te ventileren en zo een gezonder binnenklimaat te creëren.  

Een voordeel van dit ventilatiesysteem voor de badkamer is dat schimmels en vochtigheid verminderd worden en er een gezond leefklimaat ontstaat. Het nadeel van dit systeem is dat je de ventilatie zelf moet bedienen. Na het douchen moet je zelf de ventilatie in de badkamer aanzetten om de lucht te ventileren. Dit wordt al snel vergeten.  

Vraaggestuurde ventilatie  

Een andere mogelijkheid voor badkamer ventilatie is door middel van vraaggestuurde ventilatie. Deze ventilatie werkt geheel automatisch. Een sensor meet het vochtgehalte in de badkamer en signaleert als het te hoog wordt en zet dit door naar de ventilator, die dan harder gaat draaien. Vervolgens wordt alleen de lucht in de badkamer extra afgevoerd.  

Het voordeel van dit systeem is dat het geheel automatisch werkt en je het aanzetten van de badkamer ventilatie niet kan vergeten. Een ander voordeel is dat het ook per ruimte gestuurd is. Na het douchen wordt dus alleen de badkamer meer geventileerd. Dit gaat schelen in de energiekosten. Een nadeel is dat dit systeem prijziger is dan het mechanische ventilatiesysteem.  

Heb je vragen over het ventileren van je badkamer? Wij denken graag met je mee over de beste mogelijkheden. Neem daarvoor gratis en vrijblijvend contact met ons op