7.5 280 Beoordelingen

De nieuwe ‘gasketelwet’ komt dichterbij!

De nieuwe ‘gasketelwet’ komt dichterbij!

Het voorstel om cv-ketel monteurs anders te laten certificeren is al door de tweede kamer heen. Wanneer de eerste kamer ook akkoord gaat met deze regeling, zal deze ingaan vanaf 1 januari 2020. Ben je benieuwd wat er precies in deze wet staat en wat dit voor jou kan gaan betekenen? Lees dan dit artikel.

Wat staat er in de gasketelwet?

Wat er precies in de wet komt te staan is onduidelijk. Wat wel heel duidelijk is, is dat installatiemonteurs niet meer ongecertificeerd aan cv-ketels mogen sleutelen. In deze wet wordt er wel onderscheid gemaakt tussen monteurs die alleen installeren en monteurs die installeren en de cv-ketel in werking stellen. Voor de laatste groep gaan er strengere eisen gelden.

Iedere monteur die vanaf 2020 cv-ketels wil installeren en in werking willen stellen moet een certificaat halen. Dit geldt ook voor de monteurs die beschikken over een SCIOS-certificaat of werkzaam zijn als ESS’er bij een bedrijf met kwaliteitslabel OK-CV.

Wat doet van Slooten?

Ook wij zullen onze monteurs moeten certificeren. Techniek Nederland is al druk bezig met het ontwikkelen van een website waar monteurs kunnen testen of zij al het juiste niveau hebben. Techniek Nederland gaat ervan uit dat het merendeel al over het gewenste niveau beschikt. Na deze online toets kan de online theorietoets beginnen en die zal dan toegang geven tot het praktijkexamen. Dat heeft nogal wat voeten in aarde, maar alle monteurs moeten in het bezit zijn van een Vakpaspoort.

Vakpaspoort

Alle vakbekwame monteurs zijn straks te herkennen aan het Vakpaspoort. Online zal er ook een register komen waar alle gecertificeerde bedrijven tussen staan. Ga er maar vanuit dat Technisch Bureau van Slooten in dat rijtje komt te staan!

Wat betekent deze gasketelwet voor jou?

Er zullen door installatiebedrijven aardig wat extra kosten gemaakt moeten worden om hun personeel te laten certificeren. Het is dus goed mogelijk dat over het algemeen de prijzen van cv-ketels en onderhoud omhoog gaan. De branchevereniging is wel bezig om de kosten beperkt te houden, maar die plannen zijn nog niet concreet.

Wanneer gaat de gasketelwet in?

Als de wet ook wordt aangenomen door de Eerste Kamer, zal de ingangsdatum 1 januari 2020 zijn. Op deze datum hoeven niet alle monteurs te beschikken over de juiste certificering. Zij krijgen een jaar de tijd om de juiste certificering te halen. Vanaf 1 januari 2021 zijn ongecertificeerde monteurs in overtreding en kunnen ze een boete oplopen.