8.8 297 Beoordelingen

De Gasketelwet is in werking, wat betekent dit voor mij?

De Gasketelwet is in werking, wat betekent dit voor mij?

Vanaf 1 april 2023 is de Gasketelwet in werking getreden. Vanaf nu mogen alleen gecertificeerde installateurs en vakbekwame monteurs werkzaamheden verrichten aan gasverbrandingstoestellen, zoals cv-ketels of geisers. Dus ook bij van Slooten moeten zowel de monteurs als ons installatiebedrijf beschikken over een bewijs van vakmanschap (CO-erkenning) volgens de BRL6000-25 wetgeving. Lees snel verder en kom erachter wat dit voor jou betekent. 

Waarom is er een Gasketelwet gekomen?

De Gasketelwet is in het leven geroepen om de veiligheid van gasverbrandingsinstallaties te verbeteren en zo ongevallen met koolmonoxide te verminderen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid publiceerde in 2015 een rapport over het werken aan gasverbrandingsinstallaties en de gevolgen hiervan. Hierin werden met name de gevaren van koolmonoxide belicht. Jaarlijks raken er meer monteurs en gebruikers gewond aan een verhoogde concentratie koolmonoxide dan gedacht. In ernstige gevallen kwamen zij zelfs te overlijden. Dit was de aanleiding voor een wettelijk kader dat het aantal slachtoffers terug moet dringen.

Deze wet is opgenomen in het Bouwbesluit. Hierin staan alle voorschriften waar bouwwerken aan moeten voldoen, bijvoorbeeld ten aanzien van veiligheid. Dit heeft betrekking tot alle werkzaamheden aan gebouwgebonden gasverbrandingstoestellen.

Alleen installatie door gecertificeerde bedrijven

De nieuwe wet is niet alleen van invloed op onze werkzaamheden, maar ook op hoe jij je ketel laat installeren. Want als je iemand inschakelt om werkzaamheden uit te voeren zonder certificering zijn jullie allebei in overtreding en krijgen jullie beide een boete. Dus bel jouw handige buurman of oom niet meer om je cv-ketel te installeren of te repareren en let goed op of het bedrijf dat je inschakelt ook een gecertificeerd bedrijf is.

Hoe je zo’n bedrijf vindt? Er komt een online register waar al de gecertificeerde bedrijven in staan. Daarnaast is er ook een keurmerk ontwikkeld dat alle gecertificeerde bedrijven verplicht zijn te dragen. Dus twijfel jij of het bedrijf van jouw keuze gecertificeerd is, check dan deze twee punten. Bij van Slooten zijn al onze monteurs in het bezit van de CO-certificering. Wij zijn daarmee een betrouwbaar en gecertificeerd bedrijf die al jouw werkzaamheden rondom o.a. de cv-ketel of geiser kan uitvoeren.

Prijsstijging onderhoudsabonnementen 

De nieuwe Gasketelwet betekent dat wij helaas met hogere kosten geconfronteerd worden. Dit komt onder andere door de certificering van ons bedrijf en onze medewerkers, en de bijkomende administratie. Ook hebben alle monteurs speciale theorie- en praktijkexamens moeten afleggen. Daarnaast gaat er meer tijd in de werkzaamheden zitten, vanwege de verplichte uitgebreidere controles. De prijzen hiervoor hadden wij zelf ook graag anders gezien, maar de nieuwe Gasketelwet zorgt ervoor dat onze collega’s én klanten veilig blijven en daar zijn kosten aan verbonden.

Bij van Slooten weet je áltijd zeker dat je de beste service, onderhoud en montage ontvangt van ervaren en gekwalificeerde technici. Want bij ons is vakmanschap al 80 jaar de standaard.