Helaas kunnen wij op dit moment vanwege de drukte geen warmtepompen aanvragen behandelen. Onze excuses voor het ongemak.

8.6 198 Beoordelingen

Je huis ventileren

Je huis ventileren

Wist je dat als je je huis niet goed ventileert de lucht in huis vervuilt? Door niet te ventileren adem je de gebruikte lucht keer op keer weer in. Een slecht ventileerde ruimte kan gezondheidsklachten zoals hoofpijn, benauwdheid en vermoeidheid veroorzaken. Reden genoeg om te zorgen dat jouw huis goed geventileerd is. Wij geven je een aantal tips en adviezen.

Gewoon een raampje open zetten

De meest eenvoudige manier van ventileren is gewoon een raampje openzetten. Al ben je met een raam open niet aan het ventileren maar een het luchten. Op de slaapkamers in de ochtend, in de badkamer na het douchen en ook zeker in de keuken tijdens en na het koken. Door ramen en deuren open te zetten waait er weer even frisse lucht door het huis. Met de nadruk op even.

Mechanische ventilatie

Veel woonblokken en flatgebouwen zijn al voorzien van mechanische ventilatie. Dit betekent dat de lucht uit de woning wordt gezogen en via de roosters in de ramen komt er dan weer frisse buitenlucht naar binnen. Het is vaak mogelijk om in je eigen huis ook zo’n systeem aan te leggen.

De roosters van het mechanische ventilatiesysteem moeten regelmatig schoongemaakt worden. Dit omdat ze veel stof aantrekken. Het reinigen doe je eenvoudig zelf met een stofzuiger of stofdoek. De rest van het systeem laat je doen door een installateur. Door dat regelmatig te laten doen, voorkom je tot wel 25% capaciteitsverlies! Het voordeel van mechanische ventilatie is dat het altijd je huis ventileert, ook als je niet thuis bent. Je komt altijd thuis in een huis vol frisse lucht.

Ventilatieroosters

Ventilatieroosters geven voldoende frisse lucht voor het hele huis. Het voordeel aan deze roosters is dat er minder koude lucht binnen komt dan met de ramen helemaal open en dat de warmte beter binnen blijft. Ventilatieroosters kan je het beste de hele dag open laten staan voor de beste ventilatie.

Je huis ventileren met WTW

Ventilatie met een WarmteTerugWinning (WTW) is een van de meest duurzame ventilatiesystemen ter wereld. De vieze lucht in huis wordt door dit systeem uit de woning afgevoerd. Vervolgens wordt deze lucht gezuiverd en gebruikt het de warmte uit de afgevoerde lucht om de in te voeren (schone) lucht voor te behandelen en op te warmen. Op deze manier is de luchtkwaliteit in je woning maximaal en wordt er in de winter geen koude lucht naar binnen gevoerd. Een WTW-unit heeft een rendement tot wel 97%!

Adviezen bij het ventileren van je huis

  • Ook als je in een buurt woont met vervuilde lucht kan je het beste wel ventileren. Over het algemeen is de lucht binnen vervuilder dan de buitenlucht.
  • Woon je aan een drukke weg en heb je geen mechanische ventilatie? Open dan de deuren en ramen die niet op de weg uitkijken, als dit kan.
  • Heb je mechanische ventilatie in huis? Laat dan één keer in de zes jaar groot onderhoud uitvoeren.
  • Pak vochtproblemen in het huis aan. Deze zorgen voor de meeste luchtvervuiling. Zorg er ook voor dat je na het dweilen of douchen de vloer goed droogt.
  • Zorg tijdens het koken voor goede ventilatie. Kook met de deksels op de pannen en maak gebruik van een afzuiger.
  • Houd ook vloerbedekking en gordijnen goed schoon, hier gaat veel stof in zitten.