7.5 280 Beoordelingen

Wat is een rookgasafvoer?

Wat is een rookgasafvoer?

Tijdens het verwarmen van een cv-ketel komen er rookgassen vrij. De rookgasafvoer zorgt ervoor dat deze gassen jouw huis verlaten. Het is heel belangrijk om een goedwerkende rookgasafvoer te hebben, anders kunnen die rookgassen zich verzamelen in huis. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen! In dit artikel lees je alles over de rookgasafvoer.

Concentrisch (dubbelwandig) of parallel (enkelwandig) systeem

In een woonhuis kun je voor een concentrisch of parallel systeem kiezen. Een concentrisch systeem is duurder, maar ook veiliger dan een parallel systeem. Hieronder staan de verschillen nog duidelijk uitgelegd.

Parallel (enkelwandig) systeem

Dit systeem heeft een enkele buis voor de luchttoevoer en een enkele buis afvoer van de rookgassen. In Nederland is het gangbaar om dit systeem te gebruiken, in het buitenland is dit systeem steeds vaker verboden. Wanneer er een lekkage ontstaat in dit systeem, lekt het rookgas direct de ruimte in. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen, zoals koolmonoxidevergiftiging. Echter is het wel zo dat het systeem volledig veilig is als het correct is geïnstalleerd.

Concentrisch (dubbelwandig) systeem

Het concentrisch systeem heeft een dubbelwandige buis; de binnenbuis is voor de afvoer van rookgas en de buitenbuis is voor de toevoer van verse lucht. Dit dubbelwandige systeem zorgt voor een extra vangnet wanneer er een lekkage ontstaat. Het rookgas lekt in de buitenbuis, waardoor het niet direct de woning in komt. Daarnaast slaat de cv-ketel af wanneer de lekkage geconstateerd is. De kans op koolmonoxidevergiftiging wordt hier direct geminimaliseerd.

CLV rookgasafvoersysteem

Dit systeem vind je in flats of in andere gestapelde woningbouw. Er kunnen meerdere ketels aan dit systeem en daarom ook aan de gemeenschappelijke afvoerleiding worden aangesloten. Dit systeem is vergelijkbaar aan het concentrisch systeem. Voor een CLV systeem is het wel van belang dat er in iedere woning een hr-ketel staat. Voor een CLV systeem zijn in oude woningcomplexen vaak wat bouwkundige aanpassingen nodig. Als dit te duur is, kan er gekozen worden voor een half CLV systeem. Dit is een veelgekozen systeem bij renovaties. Het halve systeem zorgt wel voor een gezamenlijke rookgasafvoer, maar de luchttoevoer wordt per woning individueel geregeld.

Onderhoud rookgasafvoer

Het is verstandig om de rookgasafvoer tegelijk met de cv-ketel te vervangen. Ze hebben beide een levensduur van ongeveer 12 tot 15 jaar. Laat je de rookgasafvoer toch zitten? De rookgassen zijn zuur, waardoor slijtage ontstaat, na 12 tot 15 jaar zijn de buizen echt op. De kans op een lekkage en dus op een koolmonoxidevergiftiging is dan veel groter (ook met een concentrisch systeem).

Ons advies

Wij adviseren om voor een concentrisch systeem te kiezen. Het kost je iets meer, maar je hebt een veiliger systeem en daardoor minder kans op gevaarlijke lekkages. Wil je meer informatie over de rookgasafvoer of ben je benieuwd wat er mogelijk is voor jouw woning? Neem dan gerust contact met ons op. We leggen het graag uit!