7.5 280 Beoordelingen

Tips om (bijna) energieneutraal te wonen!

Tips om (bijna) energieneutraal te wonen!

Iedereen zou wel in een huis willen wonen met geen tot lage energiekosten, toch? Dit heet een energieneutrale woning. Op 1 januari 2019 waren er in Nederland ruim 7.000 energieneutrale woningen. Jij kunt je woning ook zo verbouwen dat hij (bijna) energieneutraal wordt. We geven je in dit artikel een aantal tips!

Tip 1: isoleer je woning

Met het isoleren van je woning kun je al ontzettend veel energie besparen. Zorg ervoor dat je een dak, gevel, spouw muren en vloer goed geïsoleerd zijn. Daarnaast is het ook goed om eens naar alle ramen in huis te kijken. Ongemerkt komt hier ook veel kou naar binnen. Kies dus voor HR+++ glas, ookwel triple glas genoemd. De glasisolatie alleen al kan je € 280 per jaar besparen.

Tip 2: verwarmingssysteem kiezen

Voordat je de hele woning gaat isoleren is het goed om na te denken over het verwarmingssysteem, dan kun je hier rekening mee houden met eventueel leidingwerk. Voor een energieneutrale woning kun je een all-electric warmtepomp of een zonneboiler kiezen om de woning van warm water te voorzien. Vervolgens heb je vloerverwarming of radiatoren nodig die op een lage temperatuur werken.

Tip 3: neem zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een goede aanvulling om je stroomgebruik (bijna) gratis te maken. Bereken hoeveel stroom je verbruikt per maand, dan kun je vervolgens uitrekenen hoeveel panelen je nodig hebt. Let op; ga je de komende maanden elektrisch rijden of gaat je gezin uitbreiden? Houd er dan rekening mee dat je wat meer panelen laat leggen.

Tip 4: duurzame huishoudelijke apparaten

Huishoudelijke apparaten zijn in veel gevallen energievreters, zelfs als je ze niet gebruikt. Zorg ervoor dat je duurzame apparaten koopt. Deze apparaten herken je aan het energielabel A+++. Let op energielabel A en A+ zijn vaak helemaal niet zo zuinig meer. Dan gaat het voornamelijk om apparaten zoals koelkasten, vriezers, wasmachines en vaatwassers.

Subsidies voor energieneutraal wonen

De subsidies voor duurzame energie en isolatie veranderen bijna ieder jaar. Voor de meest actuele subsidies kun je het beste de site van de Rijksoverheid en van je eigen gemeente in de gaten houden!

Subsidie voor:

Van Slooten helpt je bij je energieneutrale woning

Ga jij die stap maken naar een energieneutrale woning? Wij kunnen je helpen bij het installeren van een warmtepomp, zonneboiler en het aanleggen van vloerverwarming. Neem contact op voor meer informatie!