8.8 295 Beoordelingen

Tips voor een gezond binnenklimaat

Tips voor een gezond binnenklimaat

Tegenwoordig zijn we steeds vaker thuis te vinden. Veel activiteit die we buiten de deur deden, doen we nu vaak vanuit thuis. Denk aan sporten, werken en onze hobby’s. Bewust en onbewust zijn we dus vaker binnenshuis te vinden. Echter is het uit onderzoek gebleken dat luchtkwaliteit in woningen slechter is dan buitenlucht. Bij van Slooten staan we hier bij stil. Want hoe kunnen we ervoor zorgen dat we een gezond binnenklimaat creëren.

Want wist je dat je bij een slecht binnenklimaat een verhoogd risico hebt om een virus op te lopen? Ook klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, benauwdheid en een verstopte neus zijn vaak een oorzaak van een slecht binnenklimaat. Daarom is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. In dit artikel geven we je enkele tips die je helpen voor een optimaal binnenklimaat.

De ingrediënten voor een gezond binnenklimaat:

  • De temperatuur tussen 19 en 21 graden vinden de meesten prettig
  • Voldoende daglicht
  • Frisse lucht

Voor een optimaal binnenklimaat hebben wij hieronder enkele tips voor je verzameld.

TIP 1 – Zorg voor frisse lucht

Dat klinkt als een inkoppertje, maar dat is het zeker niet. We vergeten het veelal, maar frisse lucht is de sleutel voor een gezond binnenklimaat. Het is daarom belangrijk dat de vervuilende lucht en het vocht goed naar buiten worden afgevoerd. Hoe kun je dit het beste doen? Heel simpel:

  • Doe dagelijks de ramen open
  • Lucht je woning goed door
  • Laat je ventilatiesysteem controleren

Let er ook op dat je de roosters in je woning goed schoon houdt, voornamelijk bij de keuken en badkamer.

TIP 2 – Onderhoud werkende apparaten

Toestellen die ruimtes of het water verwarmen kunnen voor grote risico’s zorgen binnen het binnenklimaat. Denk hierbij aan de CV-ketel en de gashaard.  Als deze toestellen slecht worden onderhouden dan is er o.a. gevaar op lekkage en koolstofmonoxidevergiftiging. Laat deze appratuur daarom goed checken. Zorg ervoor dat deze apparaten goed aangesloten zijn op een luchtafvoer zoals geiser. Zo voorkom je de kans op giftige rookgassen in de woonruimtes. Uiteraard is het belangrijk om de apparatuur juist te gebruiken en goed te onderhouden.

TIP 3 – Maak gebruik van CO2-sensoren

Met een CO2-sensor meet je hoe gezond de lucht in jouw woning is. De hoeveelheid CO2 mag namelijk niet hoger zijn dan 1200 ppm. Volgens Mileu Centraal is de luchtkwaliteit tussen 750 en 1200 ppm optimaal voor het binnenklimmat. Sommige CO2-sensoren kunnen ook de vochtigheid meten. Maar dat kan ook gedaan worden met een hygrometer. Veel vocht betekent kans op schimmels en daarmee vergroot de kans op luchtvervuiling. Dit kun je dus voorkomen door

bijvoorbeeld gebruik te maken van een hygrometer of een CO2-sensor. Zo kun je vroegtijdig anticiperen op de status van de woning.

TIP 4 – Apparatuur voor betere binnenklimaat            

Voor een gezond binnenklimaat kun je ook gebruik maken van CIAT Clean Line en airconditioning. Aangezien een airconditioning snel de temperatuur aanpast, zorgt het voor een comfortabele binnenklimaat. Ook wordt de verspreidde lucht gefilterd. Zo blijven pollen, bacteriën en virussen buiten. Een CIAT Clean Line zuivert de lucht en voorkomt ziekteverwekkers. Het is geluidvriendelijk en eenvoudig te onderhouden. Wist je ook dat met CIAT Clean Line het besmettingsrisico vermindert met 40-60%?

Wil je meer informatie over hoe je een optimaal binnenklimaat creëert? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag bij het adviseren en het bespreken van de mogelijkheden.