Helaas kunnen wij op dit moment vanwege de drukte geen warmtepompen aanvragen behandelen. Onze excuses voor het ongemak.

8.6 198 Beoordelingen

Een zonneboiler: de eerste stap naar een duurzaam huis

Een zonneboiler: de eerste stap naar een duurzaam huis

We hebben er allemaal mee te maken: de stijgende gasprijzen. Wat kunnen we daar tegen doen? Bewustere keuzes maken en duurzamer leven. Maar waar begin je dan? In dit artikel vertellen we over de zonneboiler. Deze boiler is milieuvriendelijk en helpt jou besparen op jouw energierekening.

Benieuwd naar hoe een zonneboiler werkt, waarom hij milieuvriendelijk is en hoe jij bespaart op jouw energierekening? Lees dan vooral verder!

Hoe werkt een zonneboiler?

Uit de naam is het al af te lezen: een zonneboiler verwarmt water met behulp van de zon. Deze boiler wordt dan ook op het dak geplaatst. De installatie bestaat uit de boiler, zonnecollectoren en een buizensysteem. Het beste resultaat wordt behaald wanneer de zonnecollectoren gericht zijn op het zuidwesten, zuiden of zuidoosten. Op die manier vangen de collectoren namelijk het meeste licht.

Maar hoe wordt het water nou precies verwarmt? In de boiler bevindt zich een vloeistof. Deze vloeistof wordt met de zonnecollectoren verwarmt door de zon. Via het buizenstelsel wordt deze verwarmde vloeistof vervolgens naar de cv-ketel begeleid. Daar wordt het kraanwater verwarmt. Wanneer er genoeg warmte vrij kan komen en het kraanwater warm genoeg is, blijft de cv-ketel uit. Wanneer het water in de boiler niet warm genoeg is verwarmt de cv bij tot de gevraagde temperatuur bereikt is.

Wat maakt een zonneboiler duurzaam?

Een zonneboiler is een duurzame manier van warm water produceren. Er komt namelijk een stuk minder CO2 vrij dan bij het verwarmen met bijvoorbeeld aardgas. Ook worden er heel veel minder fossiele brandstoffen gebruikt. Het systeem gebruikt namelijk stroom om het warme water rond te pompen. Dit is waarom zonnepanelen een goede optie zijn om te combineren met een zonneboiler.

Doordat de zonneboiler milieuvriendelijk is geeft de overheid een subsidie uit. Dit komt omdat Nederland streeft naar een duurzame energievoorziening. De overheid wilt op deze manier het kopen van duurzame installaties stimuleren. Met de subsidie wordt de prijs van een zonneboiler een stuk aantrekkelijker.

Bespaar met deze duurzame boiler

De zonneboiler is niet alleen milieuvriendelijk, maar kan ook fijn zijn voor jouw portemonnee. Het is algemeen bekend dat de prijzen van gas flink zijn gestegen. En ook in de aankomende jaren zal deze stijging blijven aanhouden. Metboiler verbruik je veel minder CO2 per huishouden. Dit zorgt ervoor dat je een stuk minder stookt per jaar. Een huishouden van 4 personen stoot gemiddeld 330 kilogram per jaar minder uit met een zonneboiler. Zo bespaar je flink op jouw energierekening.

Daarnaast verdient een zonneboiler zichzelf ook nog eens terug. Vooral wanneer een huishouden veel warm water gebruikt. De terugverdientijd ligt tussen de 10 en 15 jaar. De levensduur van een zonneboiler is zo’n 20 tot 25 jaar. Wanneer je de boiler goed onderhoud is de investering dus al terug te verdienen op de helft van zijn levensduur.

Meer weten over de mogelijkheden voor een zonneboiler? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen graag met al jouw vragen.