8.8 296 Beoordelingen

Verwarmen met zoneregeling

Verwarmen met zoneregeling

Zoneregeling is een systeem dat het mogelijk maakt om verschillende ruimtes van je woning, zoals het kantoor individueel te verwarmen. Dit betekent dat je zelf de temperaturen van verschillende kamers/etages kunt regelen. Hoe werkt het en wat zijn de voordelen van verwarmen met zoneregeling? Dat vertellen we je graag in dit artikel.

Voordelen van zoneregeling:

Zoneregeling maakt veel voor je mogelijk. Het is niet alleen een fijn verwarmingssysteem, het brengt ook een hoop voordelen met zich mee.

  1. Energiezuiniger dan traditionele verwarming.
  2. Eenvoudig te bedienen via een centrale bedieningspaneel of via je smartphone.
  3. Je kan de temperaturen instellen op gewenste tijdstippen.
  4. Verschillende ruimtes kunnen voorzien worden van verschillende temperaturen.

Zoneregeling is dus een belangrijke ontwikkeling. Dit systeem wordt tegenwoordig verplicht gesteld bij nieuwbouw en wordt dringend geadviseerd bij renovaties.  Maar hoe werkt het eigenlijk?

Verwarmen zonder zoneregeling

Een woning zonder zoneregeling wordt volledig verwarmd. Ook de ruimtes die niet in gebruik zijn.

Staat je thermostaat in de woonkamer? Dan stopt het met het verwarmen wanneer de woonkamer de juiste temperatuur heeft behaald. Ook wanneer de woonkamer verwarmd wordt door een openhaard. Zo is de woonkamer op temperatuur en niet de gehele woning of de ruimte waar je het juist warm wil hebben.

Verwarmen met zoneregeling

Een zoneregeling maakt het voor je mogelijk om de temperaturen in verschillende zones te regelen. Maar waar staat de term ‘zone’ eigenlijk voor? In dit geval heeft de term ‘zone’ verschillende definities.

Een zone is:

  • Een kamer, zoals slaapkamer of een zolder
  • Een aantal kamers die je gelijk in temperatuur wil behouden
  • Een etage
  • Een aantal groepen op de verdeler van de vloerverwarming

Kortom: de ruimtes die je onafhankelijk van elkaar juist wel of niet wil verwarmen. Je kan dus zelf de temperaturen regelen binnen de gehele woning.

Creëer een eigen klimaat

Zoneregeling maakt het mogelijk om in elke zone een eigen klimaat te creëren. Zo kun je alleen de gebruikte ruimtes verwarmen ook al brandt er een openhaard in de woonkamer. Je kan er dus ook voor kiezen om bepaalde ruimtes niet te verwarmen, zoals slaapkamers. Verspilde energie wordt namelijk veroorzaakt door het onnodig verwarmen van ruimtes. Kortom, zoneregeling is duurzamer en is kostenbesparend.

Wil je meer informatie over zoneregeling? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag bij het adviseren en het bespreken van de mogelijkheden.