7.5 280 Beoordelingen

Vloerverwarming en radiatoren combineren

Vloerverwarming en radiatoren combineren

Vaak wordt er in een huis gekozen voor de verwarming door radiatoren óf voor vloerverwarming. Toch kunnen deze twee manieren van verwarmen ook gecombineerd worden. Je hebt dan het comfort van vloerverwarming en de extra functionaliteit van radiatoren. Wat zijn de voordelen als je vloerverwarming en radiatoren combineert? Wij leggen het je uit in dit artikel.

De voordelen van vloerverwarming

Het grote voordeel van vloerverwarming is dat je nooit meer last hebt van koude voeten. Vloerverwarming verwarmt op een hele aangename manier, omdat het een groter oppervlak heeft om te verwarmen. Daarnaast is vloerverwarming ook nog eens zuiniger. Dit is alleen mogelijk wanneer het systeem gescheiden is door middel van twee zones (laag- en hoogtemperatuur). Het water dat door de verwarmingselementen stroomt heeft een lagere temperatuur (25-35 graden) nodig dan radiatoren (75 tot 90 graden). Het klinkt logisch; wanneer jouw cv-ketel dit water minder hoeft te verwarmen bespaar je op het gasverbruik. Dit betekent dat je minder CO2 uitstoot. Een bijkomend voordeel van vloerverwarming heeft te maken met de gezondheid. Er kan geen stof ophopen tussen de radiatoren of in de ruimte terecht komen. Vooral voor mensen met een stofallergie is dit een uitkomst.

De voordelen van radiatoren

Als vloerverwarming zuiniger en hygiënischer is én aangename warmte geeft, waarom zou je dan nog radiatoren willen? In sommige ruimtes is het wel beter om een radiator te gebruiken. Bijvoorbeeld in kamers waar je overdag weinig tijd doorbrengt, zoals je slaapkamer. Een radiator staat er om bekend dat hij door de hoge temperatuur snel een ruimte kan verwarmen. Door een radiator is die koude slaapkamer dus zo verwarmd! Bij vloerverwarming duurt het langer voordat een hele ruimte verwarmt is. Een radiator is ook makkelijker per ruimte aan te sturen door hem open of dicht te draaien. Naast de bovenstaande voordelen kan een radiator ook een andere praktische functie hebben; het drogen van handdoeken na het douchen. Daarom hangt er in een badkamer vaak nog een radiator.

Het combineren van vloerverwarming en radiatoren

Wil je in de badkamer of de keuken warme voeten én je handdoeken kunnen drogen? Kies er dan voor om de vloerverwarming en de radiator te combineren. Tip: kies voor een mooie designradiator, dan ziet het er ook nog mooi uit! Wanneer vloerverwarming en radiatoren worden gecombineerd, is het belangrijk dat beide verwarmingsbronnen op elkaar worden afgesteld. Er moet gebruik gemaakt worden van water met de juiste temperatuur. Wil je dus vloerverwarming met radiatoren combineren en voorkomen dat er onnodig veel aardgas gestookt moet worden? Wij helpen je graag!