8.8 295 Beoordelingen

Waarom is ventileren zo belangrijk?

Waarom is ventileren zo belangrijk?

De huizen die tegenwoordig gebouwd worden zijn super goed geïsoleerd, dus is het belangrijker dan ooit om je huis goed te ventileren. In dit artikel geven we je vier redenen waarom dat zo is en we vertellen je ook welke systemen er zijn om je huis automatisch te ventileren!

Ventileren is belangrijk voor je gezondheid

Door te ventileren zorg je voor een goede luchtkwaliteit in huis. Er zijn verschillende oorzaken waardoor de luchtkwaliteit kan verslechteren. Bijvoorbeeld je eigen adem. Je ademt namelijk zuurstof in, maar je ademt koolstofmonoxide en waterdamp uit. Dit moet zo snel mogelijk afgevoerd worden door middel van ventilatie. Wanneer je dit niet goed ventileert kunnen dit de gezondheidsgevolgen zijn:

 • (chronisch) hoesten
 • longklachten
 • aanhoudende verkoudheid
 • hoofdpijn
 • vermoeidheid

Minder vocht in huis door ventilatie

Iedere dag circuleert er zo’n 10 liter vocht in huis. Dit zie je in de vorm van stoom, wat geproduceerd wordt door een warme douche en wanneer je een heerlijke maaltijd maakt in de keuken. Als deze stoom blijft hangen in huis, kan er schimmel ontstaan. Schimmel kan dan weer zorgen voor bovenstaande gezondheidsklachten. Daarom is het ook heel belangrijk dat er in de badkamer en keuken goede ventilatiemogelijkheden zijn.

Voorkomen van luchtvervuiling

Wanneer je niet ventileert is de kans groot dat er luchtvervuiling ontstaat. Ook wanneer je in de stad woont waar de lucht vervuild is, is ventileren ontzettend belangrijk. De volgende acties of producten kunnen ervoor zorgen dat de binnenlucht snel wordt vervuild:

 • schoonmaakmiddelen
 • geurproducten
 • verf
 • meubilair
 • koken
 • roken

Geld besparen door ventileren

Wist je dat door goed te ventileren je minder energie verbruikt? Dit heeft te maken met hoe vochtig het is in huis. Droge lucht wordt namelijk sneller verwarmd dan vochtige lucht. Dus zet die ramen maar open! Maar als je gaat verwarmen, moet je de ramen natuurlijk wel weer even dicht doen!

Ventilatiesystemen

Een raampje openzetten is een goede manier om te luchten. Dit hoeft maar tot maximaal een half uurtje en dan is alles goed gelucht. Om te blijven ventileren is het goed om de ventilatierooster altijd open te laten staan. Maar er zijn ook automatische systemen die het ventileren voor je overnemen. In de meeste nieuwbouwhuizen zit al zo’n dergelijk systeem, maar wanneer je je huis gaat verbouwen kan een mechanische ventilatie zeer aantrekkelijk zijn.

Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie is een buizensysteem wat door het hele huis loopt. De lucht wordt uit de woning gezogen en door de ventilatieroosters in de ramen komt weer frisse lucht naar binnen. In sommige gevallen kun je de mechanische ventilatie harder en zachter zetten. Handig bijvoorbeeld na het koken of douchen.

Meer over mechanische ventilatie

Vraaggestuurde ventilatie

De vraaggestuurde ventilatie is een uitbreiding van de mechanische ventilatie. Vraaggestuurde ventilatie werkt met een CO2 sensor. Deze sensor meet het CO2 gehalte in de ruimtes. Is deze te hoog? Dan gaat de ventilatie automatisch werken. Dit systeem zorgt ervoor dat je nog effectiever ventileert en dus ook meer geld bespaart.

Meer over vraaggestuurde ventilatie