8.6 198 Beoordelingen

De nieuwe gasketelwet

De nieuwe gasketelwet

Op 1 oktober 2020 is de nieuwe gasketelwet in werking gegaan. Deze wet houdt in dat monteurs die werkzaam zijn met gasverbrandingsinstallaties over een CO-certificering moeten beschikken. Heb je als bedrijf de CO-certificering tegen 1 april 2022 nog niet? Dan mag het bedrijf geen werkzaamheden meer uitvoeren rondom de gasverbrandingsinstallaties. In dit artikel vertellen we je meer over de nieuwe gasketelwet.

Waarom is de gasketelwet nodig?

In het verleden zijn er veel ongelukken gebeurd tijdens de werkzaamheden rondom de gasverbrandingsinstallaties. Dit heeft grotendeels te maken met het vrijkomen van koolmonoxide bij cv-ketels en de gevaren daarvan. Er gaan nog te veel mensen aan de slag zonder kennis of ervaring, waardoor er ongelukken en/of gevaren ontstaan. Om dit tegen te gaan is de gasketelwet opgesteld. Op deze manier hoopt de regering deze ongelukken te verminderen en de gevaren te verkleinen. Alle monteurs werkzaam in de gasverbrandingsinstallaties moeten een CO-certificering op zak hebben. Dit certificaat wordt ook het Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide genoemd. Dit certificaat is 5 jaar geldig en daarna moeten de monteurs opnieuw de certificering behalen.

Wanneer is een CO-certificering verplicht?

Deze wet is per 1 oktober 2020 ingegaan, maar tot 1 april 2022 loopt de overgangsfase. Dit betekent dat na 1 april bedrijven werkzaam in de gasverbrandingsinstallaties een CO-certificering op zak moet hebben, want anders mag het bedrijf de werkzaamheden niet meer uitvoeren. Dit moment komt steeds dichter in de buurt. Gaat het bedrijf na 1 april 2022 toch aan de slag zonder certificaat? Dan is het bedrijf in overtreding en kunnen zij een boete krijgen.

Wat gebeurt er al je een bedrijf inhuurt zonder CO-certificering?

Niet alleen een bedrijf is in overtreding tijdens de werkzaamheden zonder CO-certificering. Ook de particulier die een bedrijf inschakelt zonder een CO-certificering ontvangt een boete. De hoogte van deze boete wordt vastgesteld door de handhaver. Schakel voor je eigen veiligheid altijd een bedrijf in met een CO-certificering om zo een boete te voorkomen. Je staat namelijk altijd in je recht om na te vragen of de partij alle certificeringen heeft die wettelijk verplicht zijn.

Van Slooten en de CO-certificering

Bij van Slooten zullen alle monteurs vanaf 1 april voorzien zijn van alle benodigde certificeringen en diploma’s. Zo hebben ze allemaal een uitgebreide opleiding gehad met theorie/praktijk en opfrisdagen. Wil je een nieuwe cv-ketel of wil je onderhoud aan de cv-ketel? Dan kun je met zekerheid terecht bij Van Slooten. Bekijk onze website of neem contact met ons op.