7.5 280 Beoordelingen

Wat zegt de CW-klasse over een cv-ketel?

Wat zegt de CW-klasse over een cv-ketel?

Gemiddeld gaat een cv-ketel zo’n 15 jaar mee. Op een gegeven moment zal je een nieuwe cv-ketel moeten aanschaffen. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten in je zoektocht naar een nieuwe ketel. Denk bijvoorbeeld aan de CW-klasse. Maar wat is CW-klasse eigenlijk?

Comfort Warmwater

CW staat voor Comfort Warmwater. Hoe hoger de CW-klasse, ook wel CW-waarde genoemd, hoe meer warm water de cv-ketel per minuut kan leveren. Bij het uitkiezen van een cv-ketel is het daarom belangrijk om na te gaan hoeveel warm water jouw woning nodig heeft. Heb je een kleine woning? Dan zal je een minder hoge CW-klasse nodig hebben.

De meeste cv-ketels hebben een CW-waarde van 3 t/m 6. Wij hebben de waardes voor je op een rijtje gezet met de bijhorende kenmerken. Zo kun je voor jezelf bepalen welke CW-klasse bij jouw woning past.

CW3

Met een cv-ketel met CW-waarde 3 kun je een bad van 100 liter vullen in 12 minuten. Ondanks dat het bad wel gevuld kan worden, is deze ketel niet ideaal daarvoor. Ook kun je met een CW3-klasse niet meerdere kranen tegelijkertijd gebruiken. Wanneer je gaat douchen met een temperatuur van 40 graden Celsius, dan levert de douche 10 liter water per minuut. Een cv-ketel met deze CW-klasse is ideaal voor een 1- of 2-persoons huishouden die geen bad hebben.

CW4

Een CW4 ketel vult een bad van 100 liter in 11 minuten. Douchen met een temperatuur van 40 graden Celsius levert 13 liter water per minuut op. Dat is nog steeds niet genoeg voor een regendouche. Met een CW4 ketel kun je niet  tegelijk in keuken en douche warm water tappen.

CW5

Met deze ketel is een bad van 100 liter al een stuk sneller gevuld, namelijk in 6 minuten. Ook is deze CW-klasse geschikt voor een regendouche. Een douchebeurt met een temperatuur van 40 graden Celsius levert 17 liter per minuut op. Met deze CW-klasse kun je zowel in keuken als onder de (regen)douche warm water tappen. Zet je het bad er ook nog bij aan? Dan kan het zijn dat je ergens geen warm water hebt, maar gelukkig komt dat vrijwel nooit voor.

CW6

Met deze klasse heb je binnen 5 minuten een bad van 100 liter vol. Daarnaast levert een CW6 ketel 20 liter per minuut tijdens het douchen. Met deze ketel weet je zeker dat je constant warm water hebt. Ook als je toch een keer keukenkraan, douche en bad aan hebt staan. Deze ketel is dan ook zeer geschikt voor huizen met meer dan 1 badkamer.

Nog steeds niet helemaal zeker over welke CW-klasse jij nodig hebt voor je woning? Neem contact met ons op en wij helpen je met het uitzoeken van de beste cv-ketel of doe de ketelwijzer op onze website!