7.5 280 Beoordelingen

Wat is waterzijdig inregelen?

Wat is waterzijdig inregelen?

Maak je veel gebruik van het verwarmen via radiatoren door middel van een verwarmingssysteem of vloerverwarming? Dan is het gunstig om te checken of je radiatoren waterzijdig ingeregeld zijn. Met waterzijdig inregelen wordt het water uit de CV-ketel gelijkmatig verspreid over de radiatoren. In dit artikel leggen we je precies uit hoe dit werkt, wat de voordelen zijn en hoe jij je radiatoren waterzijdig inregelt.  

Hoe werkt het?

Wanneer de radiatoren niet waterzijdig ingeregeld zijn wordt het water uit de CV-ketel slecht verdeeld. Aan het begin komt er veel warm water vrij, waardoor het water gaandeweg veel kouder wordt. De verdeling van het warm water is dus slecht, waardoor sommige kamers warmer zijn dan andere.

Waterzijdig inregelen is het instellen van de radiatoren. Wanneer de radiatoren waterzijdig zijn ingeregeld wordt het warme water uit de CV-ketel gelijkmatig verspreid over de radiatoren. De bevordering van de doorstroom van het water verbetert de warmteafgifte en er wordt een constante warmte van de verwarmingssystemen of vloerverwarming afgegeven.

Hoe gaat dit is zijn werk? De instelbare radiatorkraan wordt versteld, waardoor de waterstroom door de radiatoren geregeld wordt. Dit is niet de draaiknop die te zien is, maar via een stelschroef die binnenin de installatie zit. Een andere methode is via de afvoerleiding waarbij je de voetventielen onderaan de radiator instelt. Zorg wel dat het CV-water schoon is, anders kan de leiding verstoppen. In de ideale situatie is de verhouding tussen de temperatuur van de aanvoerleiding en retourleiding 0,8. Dit reken je als volgt uit, bijvoorbeeld: 60 graden aanvoer en 48 graden retour. Dit is 48/60 = 0.8, de ideale situatie.

De voordelen

Een van de belangrijkste voordelen is besparing. De CV-pomp hoeft minder hard te werken om het huis goed te verwarmen. Zo verbruik je minder energie en verlaag je je gasverbruik tot 20%. Ook kan de temperatuur naar beneden, omdat de ruimtes efficiënter verwarmd worden. De ruimtes worden ook gelijkmatig verwarmt, waardoor het overal dezelfde temperatuur is. Hierdoor ontstaat er optimaal comfort. Uiteindelijk bespaar je hiermee op je maandelijkse kosten en is je portemonnee weer blij.

Hoe kun jij waterzijdig inregelen?

Je kan direct bij de aanschaf van een nieuwe CV-ketel de installatie waterzijdig inregelen, maar dit kan ook achteraf. Je kan met het waterzijdig inregelen zelf aan de slag gaan. Dit is in de meeste gevallen niet aan te raden, omdat het een technische klus is. Je kan dit beter door een gecertificeerde installateur of monteur laten doen.  

Bij van Slooten helpen onze installateurs en monteurs je graag bij het goed waterzijdig regelen om zo te profiteren van de voordelen. Neem contact met ons op voor meer informatie.