7.5 280 Beoordelingen

Je woning voorzien van zonne-energie

Je woning voorzien van zonne-energie

Verduurzamen is een veel voorkomend onderwerp. Op energiegebied kun je verduurzamen door middel van energie uit natuurlijke bronnen, zoals zon, wind, bodem, biomassa of water. In dit artikel lichten we zonne-energie uit. Veel mensen hebben of kiezen tegenwoordig steeds vaker voor zonnepanelen. Wij nemen je mee in hoe ook jij (gedeeltelijk) over kan op zonne-energie.

Hoe werkt het?

Zonnepanelen vangen de energie en warmte op die de zon afgeeft. Vervolgens wordt deze geproduceerde gelijkstroom met een omvormer omgezet in wisselstroom. Deze stroom kun je vervolgens zelf consumeren of terug leveren aan het elektriciteitsnet.

De bron voor deze energiesoort is de zon. De zon is oneindig beschikbaar en verbruikt nauwelijks milieubelastende stoffen, zoals C02. Dit is de reden dat zonne-energie duurzaam is en dus bijdraagt aan een verkleinde voetstap op de aarde.

Er zijn meerdere mogelijkheden om gebruik te maken van zonne-energie. Zo kun je door middel van zonnepanelen of een zonneboiler gebruik maken van de zon. Over de zonneboiler kun je in dit artikel meer lezen.

Over op zonnepanelen

Ten eerste is het belangrijk om te kijken of je woning geschikt is voor zonnepanelen. Hoe rendabel de zonnepanelen zijn wordt gemeten in 4 factoren:

  • Hellingshoek: De ideale hoek is 35 graden. Is de hellingshoek steiler of minder steil? Dan verlies je rendement. Meestal is dit minder dan 10%.
  • Richting: Om zoveel mogelijk rendement uit de zonnepanelen te halen kun je ze het beste op het zuiden plaatsen. Op het noorden is het minst rendabel en raden wij af.
  • Ruimte: Op een schuin dak is het gemakkelijker om zonnepanelen dicht bij elkaar te plaatsen. Een plat dak is hierdoor minder rendabel.
  • Schaduw: Staat een deel van de zonnepanelen in de schaduw of deels? Dan is het nemen van zonnepanelen een stuk minder effectief.

De kosten van het aanschaffen van zonnepanelen zijn hoog. Het is een investering die zich rond de 6 tot 7 jaar terugverdient. Dit hangt af van hoeveel zonnepanelen je aanschaft en hoeveel energie je verbruikt.

Er is momenteel geen subsidie op zonnepanelen. Wel kun je de 21% btw over de investering terugvragen. Is het nog steeds een te groot bedrag? Dan kun je ook een lening aanvragen voor energiebesparende maatregelen. Zo kun je toch de investering doen en kun je met een rente de investering terugbetalen.

Wil je meer informatie over hoe jij het beste jouw woning kunt verduurzamen? Bekijk hier de mogelijkheden of neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder.