Het ventileren van je huis. Dit is een veelbesproken onderwerp geworden de afgelopen periode. Wist jij bijvoorbeeld al dat een slecht ventileerde ruimte gezondheidsklachten zoals hoofpijn, benauwdheid en vermoeidheid kan veroorzaken? Wel zo belangrijk om dus goed te ventileren. Maar hoe werkt een ventilatiesysteem nou eigenlijk? Van Slooten legt je het uit.

Een ventilatiesysteem bij van Slooten

Om te beginnen zijn er vier soorten erkende ventilatiesystemen. Deze worden aangeduid met de letters A tot en met D. De ventilatie verschilt van mechanische ventilatie tot volledig natuurlijke ventilatie. Het verschil hierbij is dat bij mechanische ventilatie de vervuilde lucht snel wordt afgevoerd. Bij een natuurlijke toevoer, bijvoorbeeld via ventilatieroosters, krijgt schone buitenlucht de kans om het huis binnen te komen. Tegenwoordig worden er vooral mechanische ventilatiesystemen geïnstalleerd. Hier hebben we bij van Slooten meerdere opties voor. Laat je adviseren door onze experts voor jouw beste keuze.

De werking van een ventilatiesysteem

We duiken in op de mechanische ventilatie. Je herkent dit systeem aan de roosters in de keuken, badkamer en eventuele andere ruimtes. Het is een buizensysteem wat door het hele huis loopt. De lucht wordt uit de woning gezogen en door de ventilatieroosters in de ramen komt weer frisse lucht naar binnen. In sommige gevallen kun je de mechanische ventilatie harder en zachter zetten. Bijvoorbeeld na het koken of douchen. Het voordeel van mechanische ventilatie is dat je de woning altijd ventileert, ook als je niet thuis bent. Je hebt dus altijd frisse lucht in huis.

Basis tips voor een goede ventilatie

Ventileer jij al voldoende? Met de volgende tips help jij het binnenklimaat aan een schonere lucht.

  • Gebruik altijd de afzuigkap tijdens het koken en het ventilatiesysteem tijdens het douchen.
  • Zet elke dag je ramen open om je huis door te luchten.
  • Gebruik zo min mogelijk schadelijke stoffen in huis, dus vermijdt roken in huis of het gebruiken van spuitbussen.
  • Schaf een goed ventilatiesysteem aan in huis.
  • Reinig je ventilatie regelmatig voor een optimale werking.

Bij van Slooten ben je aan het juiste adres voor onderhoud

Een ventilatiesysteem trekt stof aan, dus af en toe een doekje erlangs halen kan zeker geen kwaad. De rest van het systeem moet door een expert worden gereinigd. Is de laatste grondige schoonmaak langer dan 6 jaar geleden? Dan is het weer nodig tijd voor een onderhoudsbeurt. Ook als je een hoge luchtvochtigheid in huis hebt, last van schimmel in de badkamer of toilet of als je allergie, brandigere ogen of een droge keel hebt. Schakel dan de specialisten van van Slooten in. Zo geniet jij optimaal van jouw ventilatiesysteem en is de lucht in huis gezond en schoon.   

Welk ventilatiesysteem past het beste in jouw situatie?

Wij helpen je graag bij jouw zoektocht naar het beste ventilatiesysteem voor in jouw situatie. We denken met je mee, zoeken naar oplossingen en geven je advies. Kom langs in onze showroom in Amersfoort of bel ons en krijg direct contact met één van onze gespecialiseerde medewerkers.