8.8 295 Beoordelingen

Cv-ketel vervangen: waarom en waar let je op?

Cv-ketel vervangen: waarom en waar let je op?

Zoals bij de meeste apparaten, gaat een cv-ketel geen leven lang mee. De gemiddelde levensduur van een cv-ketel is zo’n 15 jaar. Meestal wordt een cv-ketel pas vervangen als hij kapot gaat of wanneer er te vaak storingen zijn. Maar het kan slim zijn om een cv-ketel al eerder te vervangen. Waarom? Je leest het in dit artikel!

Besparen op je energierekening

De ontwikkeling van cv-ketels heeft de afgelopen jaren niet stilgestaan. Als jij een oude(re) cv-ketel in huis hebt (12 jaar of ouder), is de kans groot dat je meer energie verbruikt dan nodig. Nieuwere cv-ketels zijn namelijk een stuk zuiniger! Dit komt omdat oudere cv-ketels meer gas gebruiken dan de modernere varianten. Je bespaart met een nieuwe ketel tot wel 20% op de gasrekening. De brander van de cv-ketel vervuilt en slijt in de loop van de jaren. Bovendien kan de warmtewisselaar last krijgen van roestvorming. Daardoor wordt de warmte minder goed overgedragen op het water in jouw verwarmingssysteem. Met een HR-ketel kan je al gauw honderden euro’s per jaar besparen. Het energielabel van je woning krijgt ook direct een upgrade met een nieuwe cv-ketel. Handig als je je huis wil verkopen, want daarmee is het direct meer waard.

Besparen op onderhoudskosten

Een oudere cv-ketel heeft meer onderhoud nodig. Niet voor niets wordt de levensduur gezet op 12 á 15 jaar. Na die tijd is er meer kans op storingen of onderdelen die defect gaan. We kunnen de cv-ketels nog wel een tijdje langer ‘in leven houden’. Maar er moeten dan vaker onderdelen vervangen worden, wat het onderhoud een stuk duurder maakt.
Bekijk onze onderhoud mogelijkheden

Meer comfort in huis

Veel mensen wachten tot de cv-ketel kapot gaat. Logisch, want het is best een investering. Maar in de kou zitten wil je natuurlijk ook niet! Als de cv-ketel na een lange warme zomer weer echt aan het werk moet, kan dat wel gebeuren. Bovendien verwarmt een nieuwe HR-ketel je huis een stuk sneller, wat natuurlijk lekker comfortabel is.

Nieuwe cv-ketel: waar moet je op letten?

Oké, je hebt ervoor gekozen afscheid te nemen van je oude cv-ketel. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe? Juist omdat je cv-ketel nu nog niet kapot is (als het goed is) kan je goed je opties afwegen en uitzoeken welke ketel bij jouw situatie past. Wil je bijvoorbeeld een regen- of stortdouche? Of overweeg je vloerverwarming? Wil je graag jouw bad kunnen laten vollopen terwijl je partner de afwas aan het doen is? Woon je in een rijtjeshuis of een hoekwoning? Allemaal zaken die bepalen welke capaciteit je nodig hebt. Doe de Ketelwijzer als je snel een overzicht wil welke cv-ketels voor jou geschikt zijn of lees eens dit artikel!

Hoe zuinig moet de nieuwe cv-ketel zijn?

Per merk en type ketel zijn er vaak grote verschillen tussen het energieverbruik en de warmte- en wateropbrengst. Kijk dus goed welke ketel aan de benodigde capaciteit voldoet, maar let ook op de kwaliteit van de HR-ketel. Ook bij cv-ketels geldt: goedkoop is vaak duurkoop. Daarnaast kan je je ook verdiepen in andere duurzame oplossingen. Hoewel het nu nog niet aan de orde is, gaan we stap voor stap wel naar een steeds duurzamere toekomst zonder gas. Misschien is voor jou een (hybride) warmtepomp bijvoorbeeld wel een goede stap. Laat jezelf goed voorlichten!

 

Advies nodig bij de aanschaf van je nieuwe cv-ketel? Wij helpen je graag verder!
Neem direct contact met ons op