8.6 198 Beoordelingen

Tips om je airco zuinig te gebruiken

Tips om je airco zuinig te gebruiken

De zomers in Nederland worden steeds warmer. Door thuis een airco aan te schaffen, heb je altijd een plek om af te koelen binnen handbereik! Kies je voor een airco? Dan moet je ook rekening houden met een stijgende energierekening. In dit artikel geven we je een aantal tips om je airco zuinig te gebruiken.

Bekijk onze airco’s

Hoeveel verbruikt een airco?

Stel je voor dat je airco 200 uur draait (een gemiddelde airco draait deze uren per jaar). Dat is 25 dagen van 8 uur. Dan verbruikt de airconditioning zo’n 150 kW. In 2020 kost 1 kW aan stroom ongeveer € 0,20. Dat betekent dat je, als je de airco elke nacht aan hebt staan, meer dan € 35 aan extra stroom kwijt bent.

Airco aanzetten als het écht nodig is

Zet je airco niet continu aan. Dit gaat heel veel stroom kosten. Stel voor jezelf een regel op wanneer je de airco aan ‘mag’ zetten. Bijvoorbeeld als het binnen warmer is dan 25 graden. Zorg er ook altijd voor dat je alle ramen, zonnewering en deuren dicht heb zitten. Wel moet je de roosters opzetten voor de ventilatie. Zo blijft de warmte buiten en de kou binnen!

Zet de airco maar een paar graden lager 

Als je het warm hebt, heb je misschien snel de neiging om de airco zo koel mogelijk te zetten. Dit kost natuurlijk veel energie want de airco moet ineens hard aan het werk. Om je airco zuinig te gebruiken, zet je hem een paar graden koeler ten opzichte van de buitentemperatuur. Dat zorgt ook al voor genoeg verkoeling. 

Laat de kamer niet helemaal opwarmen

Hoe warmer de kamer wordt, hoe harder de airco moet werken. Als het avond is en de temperatuur daalt, zet dan alle ramen en deuren open. De kamers kunnen dan al op een natuurlijke manier afkoelen. Vind je het nog steeds te warm? Zet dan de airco aan en doe dit op tijd! Laat de kamer niet helemaal opwarmen, want dan moet de airco alsnog hard werken.

Bekijk onze airco’s

Haal de stroom voor de airco ergens anders vandaan

Je kunt kiezen voor een andere manier van stroom opwekken. Bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak te plaatsen. Dit kan ervoor zorgen dat de extra stroom van de airco wordt opgevangen door de zonnepanelen. Je kunt ook kiezen voor een all-electric bodemwarmtepomp. Dit is in plaats van een airco. Doordat de warmtepomp de warmte en koeling uit de bodem haalt, kan er op een vrij energiezuinige manier gekoeld worden. Dit heet ‘passief koelen’ en houdt in dat er koud water door de radiatoren en leidingen loopt waardoor het huis vanzelf afkoelt.

Wil jij meer weten over onze airco’s of misschien wel over onze warmtepompen? Klik dan op onderstaande button of klik op het telefoontje rechtsonder om contact op te nemen met onze experts. 

Meer over airco’s

Meer over warmtepompen