7.5 280 Beoordelingen

Maak je huis winterklaar!

Maak je huis winterklaar!

De herfst is weer aangebroken. De temperatuur daalt en ook de lucht wordt kouder. Met onze tips kun je thuis genieten van je serie zonder het koud te krijgen. Mocht je dan graag onder een dekentje liggen raden we aan om de verwarming lager te zetten. Voor het buiten houden van de kou en het winterklaar maken van je woning hebben we de volgende checklist opgesteld. Ga alle stappen langs, zodat jij in de winter niet voor verrassingen staat. 

Stap 1: check je CV-ketel

In principe heeft een CV-ketel eens in de twee jaar een onderhoudsbeurt nodig. De ketel wordt tijdens de beurt schoongemaakt en helemaal gecontroleerd. Is de ketel al wat ouder, dan raden wij aan om jaarlijks een onderhoudsbeurt voor de CV-ketel uit te laten voeren. Als er dan iets mis is met de ketel kun je dit tijdig laten repareren of vervangen en zit je in de winter niet ineens met een kapotte ketel.

Een andere mogelijkheid is dat de CV-ketel leeg is. Dit is te herkennen aan een niet goed verwarmende verwarming of een laf straaltje uit de douche. Heb jij hier last van? Dan is het zaak de ketel bij te vullen.

Stap 2: stel je thermostaat in

Met sommige thermostaten is het gemakkelijk te regelen wat de temperatuur per dagdeel zou moeten zijn. Je hebt hier speciale programma’s voor. Er zijn zelfs slimme thermostaten die weten wanneer iemand thuis is en wanneer niet. We adviseren de temperatuur ’s nachts niet lager te zetten dan 12 graden. Dit zodat het water in de leidingen niet bevriest.

Is het water in de radiator of leiding toch bevroren dan kun je deze geleidelijk opwarmen met een föhn. Zet je de thermostaat toch in een keer een stuk warmer dan bestaat de kans dat er scheurtjes in de leidingen komen.

Stap 3: ontlucht de verwarming

In de zomer heb je de verwarming waarschijnlijk niet tot weinig gebruikt. De kans is daardoor aanwezig dat er luchtbellen zijn ontstaan in de leidingen. Deze zorgen ervoor dat de radiator niet goed verwarmd wordt. Daarom is het belangrijk om de verwarming te ontluchten. Gelukkig doe je dit eenvoudig zelf.

Stap 4: ventileer regelmatig en goed

In de winter ben je misschien geneigd om alles goed dicht te houden. Toch is regelmatig luchten heel belangrijk. Door alle uitgeademde zuurstof en transpiratievocht kan de lucht heel vochtig worden. En vochtige lucht warmt minder snel op dan droge lucht. Zet daarom regelmatig een raam of deur open voor frisse lucht. Doe dit zo’n 30 minuten per keer. Zorg daarnaast ook voor goede ventilatie gedurende de dag.

Extra tips voor een winterklaar huis

  • Zorg voor een goede isolatie van dak, muren en ramen
  • Dicht naden en kieren met kit
  • Maak de dakgoot goed schoon
  • Sluit de buitenkraan af
  • Houd de gordijnen in avonduren dicht om warmte binnen te houden

Ben je niet zeker of jouw woning winterklaar is? Of wil je een onderhoudsbeurt voor de CV-ketel? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.