8.6 198 Beoordelingen

Maak je huis winterklaar!

Maak je huis winterklaar!

De herfst is alweer aangebroken… De lucht wordt kouder en de kou die laat je toch graag buiten! We hebben een checklist gemaakt om je huis klaar te maken voor de winter. Met een winterklaar huis zit jij straks lekker je serie te kijken zonder het koud te hebben! En als je dan toch graag met dat dekentje op de bank zit, dan zet je gewoon de verwarming wat lager…

Cv-ketel check

In principe heeft een cv-ketel een keer in de twee jaar een onderhoudsbeurt nodig. De ketel wordt dan schoongemaakt en helemaal gecontroleerd. Is de ketel al wat ouder, dan is het verstandig om jaarlijks een cv-ketel check te laten uitvoeren. Als er dan iets mis is met de ketel dan kun je dit tijdig laten repareren of vervangen. Dan zit je in de winter niet ineens met een kapotte ketel.

Het kan ook zijn dat de ketel leeg is. Je herkent een lege ketel aan een niet goed verwarmende verwarming of een laf straaltje uit de douche. Heb jij dit? Dan is het zaak de ketel bij te vullen.

Thermostaat instellen

Met sommige thermostaten is het gemakkelijk te regelen wat de temperatuur per dagdeel zou moeten zijn. Je kan hier speciale programma’s voor. Er zijn zelfs slimme thermostaten die weten wanneer er iemand thuis is en wanneer niet. We adviseren de temperatuur ’s nachts niet lager te zetten dan 12 graden. Het water in de leidingen kan dan niet bevriezen.

Is het water in de radiator of leiding toch bevroren dan kun je deze geleidelijk opwarmen met een föhn. Zet je de thermostaat toch in een keer een stuk warmer dan bestaat de kans dat er scheurtjes in de leidingen komen.

Verwarming ontluchten

In de zomer heb je de verwarming waarschijnlijk niet gebruikt. De kans is aanwezig dat er luchtbellen zijn ontstaan in de leidingen. Deze zorgen ervoor dat de radiator niet goed verwarmd wordt. Daarom is het belangrijk om de verwarming te ontluchten. Gelukkig doe je dat ook eenvoudig zelf.

Goed ventileren

In de winter ben je misschien geneigd alles goed dicht te houden. Toch is regelmatig luchten heel belangrijk. Door alle uitgeademde zuurstof en transpiratievocht kan de lucht namelijk heel vochtig worden. En vochtige lucht warmt minder snel op dan droge lucht. Zet daarom regelmatig een raam of deur open voor frisse lucht. Doe dit zo’n 30 minuten per keer. Zorg daarnaast ook voor goede ventilatie gedurende de dag.

Extra tips voor een winterklaar huis

  • Zorg voor een goede isolatie van dak, muren en ramen
  • Dicht naden en kieren met kit
  • Maak de dakgoot goed schoon
  • Sluit de buitenkraan af
  • Houd de gordijnen in avonduren dicht om warmte binnen te houden