8.8 297 Beoordelingen

Verleng de levensduur van je cv-ketel

Verleng de levensduur van je cv-ketel

Een cv-ketel, oftewel de centrale verwarmingsketel, is in vele huishoudens nog te vinden. De naam zegt het eigenlijk al; een centrale ketel die zorgt voor het warme water en het verwarmen van de verwarming. Belangrijk dus om deze goed te onderhouden. Benieuwd hoe je dit doet? Lees dan snel verder.

Een cv-ketel werkt als volgt; zet jij in een kamer de thermostaat hoger? Dan is er warm water nodig. Een brander, werkend op aardgas, verwarmt het water in de ketel. Dit stroomt dan door naar de kamer en verwarmt de radiatoren. Kouder water stroomt terug en zal dan opnieuw verwarmt worden. Gemiddeld houdt een ketel je huis voor 15 jaar warm tot de apparatuur verslechterd. Om zo lang mogelijk plezier te houden is regelmatig onderhoud nodig.

Tip 1 – Ontluchten

Maakt jouw ketel een lawaai? Er bestaat een kans dat het komt door luchtbellen die zich verzamelen in de buizen. Om te voorkomen dat dit schade oplevert aan je ketel is het belangrijk dat je de radiatoren en buizen zo nu en dan ontlucht. Zo wordt het lawaai verminderd en voorkom je een hoog energiegebruik. Dit scheelt voor je portemonnee én de levensduur van je cv-ketel.

Tip 2 – Check de waterdruk

Je vindt op de ketel een waterdrukmeter. Hierop is te zien wat op dat moment de waterdruk is, en wat deze moet zijn. De druk hoort hoger te zijn wanneer de cv-ketel aan het opwarmen is dan wanneer deze koud is. Maar, is de druk te hoog of te laag? Dan is dit schadelijk voor de pomp in de ketel. Dit kan leiden tot lekkages en dit wil je natuurlijk niet. Om te voorkomen dat er lekkages ontstaan en jouw ketel schade oploopt is het goed om de waterdruk regelmatig te controleren.

Werkt jouw ketel daarna nog niet hoe het hoort en weet je niet wat het probleem is? Bekijk ons stappenplan om erachter te komen waar het aan ligt. Direct hulp nodig? Bellen kan natuurlijk altijd. Vind hier ons contactformulier.

Bekijk hier het stappenplan

Word wijzer over jouw ketel

Heb je een (nieuwe) cv-ketel nodig? Voor een lange levensduur is het belangrijk om goed te weten welke ketel het best past bij jouw huis. Online zijn er verschillende manieren om de juiste ketel te vinden. Zo ook onze ketelwijzer! Hier geef je aan wat jouw woonsituatie is en ontvang je binnen twee minuten een advies op maat. Zo kun jij de beste ketel aanschaffen voor jouw huis. Gemakkelijk en snel.

Doe hier de ketelwijzer!

Aan de hand van deze tips zorg jij ervoor dat jouw ketel het zo lang mogelijk volhoudt. Heb je verder nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact op. We helpen je graag. Of kom langs in de showroom! Zien we je daar?