Helaas kunnen wij op dit moment vanwege de drukte geen warmtepompen aanvragen behandelen. Onze excuses voor het ongemak.

8.6 198 Beoordelingen

Ontdek de vele functies van de airco

Ontdek de vele functies van de airco

Mensen schaffen tegenwoordig steeds vaker een airconditioner aan. Hoe het vroeger nog werd gezien als een luxegoed, kijken we daar nu anders naar. Waar de airco voorheen altijd een product was dat voor verkoeling zorgde, heeft de airco tegenwoordig meer functies. In dit artikel nemen wij jou graag mee door deze verschillende functies en de voordelen die daarbij komen kijken. 

Maar eerst: hoe werkt een airconditioning nou eigenlijk? Wanneer je een volledige airco-installatie laat installeren komen er twee onderdelen bij kijken. Er is een binnen- en een buitenunit. De buitenunit bevat een ventilator om lucht vanuit buiten naar binnen te zuigen of vanuit binnen naar buiten te blazen. Maar ook de koelvloeistof zit in de buitenunit. De binnenunit zuigt lucht vanuit de ruimte de installatie in. Deze lucht wordt vervoerd naar de buitenunit, waar het wordt gekoeld door middel van de koelvloeistof. Eenmaal afgekoeld wordt het weer de juiste ruimte ingeblazen.

Verschillende functies van de airconditioning

Bij een airconditioning wordt vaak gelijk gedacht aan het koelen van een ruimte. Dit is ook de voornaamste reden waarom een airco wordt aangeschaft. Maar wist je dat een airco nog vele andere functies heeft?

Verwarmen

Een airco kan jouw ruimte niet alleen koelen, maar hij kan de tempratuur ook omhoog gooien. Wanneer je een airco-installatie hebt met een warmtepomp kan de airco functioneren als verwarming. Met de afstandsbediening kan er gemakkelijk in worden gesteld hoe warm je de ruimte wilt hebben. De installatie reageert hierop en verwarmt of koelt de ruimte tot de gewenste temperatuur is bereikt.

Zuiveren

Het werd al eerder even benoemd: een airco kan de lucht reinigen. In de airco zitten een aantal luchtfilters. Deze filters kunnen stofdeeltjes, pollen, bacteriën en schimmels uit de lucht zuiveren. Voor mensen met een allergie is dit een hele handige functie.

Vocht verminderen

Op een warme, zomerse dag kan de luchtvochtigheid heel hoog zijn. Wanneer dit zo is kan je minder goed je warmte kwijt raken. Dit is niet fijn wanneer het super heet is. Een airco is dan niet alleen fijn omdat hij de ruimte afkoelt, maar ook omdat hij de vochtigheid uit de lucht kan halen.

De airco en haar voordelen

Alle functies van de airconditioning zorgen ervoor dat jij thuis een prettiger binnenklimaat krijgt. Je hebt geen last meer van te warme of te kouden ruimtes. Er zijn minder bacteriën, stofdeeltjes, pollen en schimmels in huis aanwezig. Hierdoor heb je binnen een stuk minder last van eventuele allergieklachten. Daarnaast wordt de luchtvochtigheid laag gehouden waardoor je op warme zomerdagen goed je warmte kwijt kan.

Naast al deze voordelen kan de airconditioning ook nog eens energiezuinig zijn. De meeste huidige airconditioningssystemen zijn voorzien van een warmtepomp. Een warmtepomp werkt op een duurzame manier. Hij haalt namelijk 75% van zijn energie uit de buitenlucht of de warmte van de aarde. Dit zorgt ervoor dat het gebruik van elektriciteit bij een airco zeer laag is.

Meer weten over de airconditioning? Of wil je advies over welke het beste bij jouw ruimte past? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag!