7.5 280 Beoordelingen

De werking van de airconditioning

De werking van de airconditioning

Hoe lekker is het om na een lange, warme dag buiten, binnen af te koelen in een koel huis. Airconditioning kan je hierbij helpen! Maar hoe werkt een airco eigenlijk? Een airco kan je huis of een ruimte verkoelen, waardoor jij tijdens de zomerse temperaturen binnen lekker koel zit. Hij kan in een warme ruimte koude lucht produceren, waardoor een ruimte direct afkoelt. In dit artikel leggen we jou de werking van de airconditioning uit.

Koele ruimte door de airco

De werking van een airconditioning is te vergelijken met de werking van een koelkast. Kort uitgelegd produceert een airco geen koude lucht, maar onttrekt het apparaat de warmte uit de bestaande lucht, waardoor de temperatuur daalt.

Een belangrijk onderdeel van een airco is de compressor met koelvloeistof. De koelvloeistof wordt dankzij de warmte een gas waarin de warmte van de lucht wordt opgevangen. Deze gas wordt vervolgens doorgestuurd naar de condensor. Hier wordt het gas weer vloeistof en kan vervolgens de opgeslagen warmte worden vrijgelaten naar buiten. Dit proces wordt continu herhaalt wanneer de airconditioning aan staat.

Zodra de lucht afkoelt zal het aanwezige water in de lucht gaan condenseren. Dit water wordt ook naar buiten afgevoerd of in sommige gevallen opgeslagen. Een airco laat de luchtvochtigheid dus ook dalen. Het voordeel hiervan is dat je lichaam sneller afkoelt, want hoe vochtiger de lucht hoe lastiger je lichaam zichzelf kan koelen door te zweten.

Verwarmen met je airconditioning? Dat kan!

Wat veel mensen niet weten is dat moderne airco’s ook andersom ingezet kunnen worden, waardoor deze gaat verwarmen. Het proces wordt dan omgekeerd. De warmte uit de buitenlucht wordt dan gebruikt om vervolgens verwarmde lucht binnen te krijgen, waardoor de temperatuur binnen juist stijgt.

Van Slooten BV helpt je graag met het vinden van de juiste airco. Bekijk hier onze airco’s of neem contact met ons op voor meer informatie, dan helpen we je graag verder.