7.5 280 Beoordelingen

Geschiedenis van de verwarming

Geschiedenis van de verwarming

Is het koud buiten? Dan weten we niet beter dan dat we de verwarming even een graadje hoger zetten. Maar wist je dat de centrale verwarming zijn oorsprong al in de Romeinse tijd vindt? Toen waren sommige gebouwen zelfs al voorzien van vloerverwarmingssystemen! De verwarming zoals wij deze vandaag de dag kennen, begint bij de open haard. Wij nemen je mee in de geschiedenis van de verwarming!

Het begint met vuur

Vuur dient natuurlijk al eeuwen als bron van verwarming. Tot de 17e eeuw was dit dan ook de belangrijkste manier om huizen warm te krijgen. Ondanks dat het principe van een centrale verwarming dus al bij de Romeinen bekend was, was dit vergeten en kwam dit pas weer naar voren met de start van de industrialisering. Omdat het gebruik van afzonderlijke stookplaatsen veel te arbeidsintensief was, bleek een centraal verwarmingssysteem een stuk minder arbeidsintensief en zorgde dit voor een gelijkmatigere verwarming van de grotere gebouwen. Zo kon hier in alle seizoenen comfortabel worden gewerkt.

Stoomverwarming

In 1745 werd stoomverwarming uitgevonden door William Cook. Kort daarop bouwde James Watt een eigen variant op dit systeem voor zijn huis. Dit werd vervolgens doorontwikkeld en al in 1793 werden enkele Engelse textielfabrieken van dit systeem voorzien. Een groot nadeel was echter de temperatuur van de verwarmingselementen hoog opliep. In Duitsland werd rond 1880 daarom een soortgelijk systeem ontwikkeld dat werkte met lagedruk stoom. In de ruimtes die verwarmd diende te worden, kwamen gegoten ijzeren registers. Oftewel: radiatoren.

Luchtverwarming

In 1825 werd het eerste systeem voor luchtverwarming in Nederland gebruikt. Door middel van hete buizen werd de koude lucht opgewarmd in een centrale stookinrichting. Vervolgens werd de lucht door kanalen naar de andere ruimte geleid. Hiervoor werd met name turf en steenkool gebruikt. Dit systeem werd vooral toegepast in openbare gebouwen zoals fabrieken, scholen en ziekenhuizen. Ondanks dat begin van de 20e eeuw dit systeem nog wel werd aangeschaft, werd het toch verdrongen door het warmwatersysteem.

Warmwatersystemen

De warmwatersystemen zijn inmiddels de meest voorkomende vorm van verwarming. Deze kennen wij vandaag de dag als de cv-ketel. Maar pas sinds 1965 kwam dit binnen bereik van het ‘gewone volk’. Tot aan de Eerste Wereldoorlog werd de centrale verwarming zelfs alleen in openbare en villa’s of herenhuizen toegepast. Dat terwijl al in 1716 in Engeland een warmwatersysteem werd gebruikt voor kasverwarming. Zo’n 100 jaar later werden de eerste systemen in huizen in Londen geïnstalleerd. Vaak in combinatie met een keukenfornuis. In 1838 werd de eerste woning in Nederland voorzien van een warmwatersysteem.

Heetwatersystemen

In 1831 werd het eerste heetwatersysteem gepatenteerd door Jacob Perkins. Deze werden met name gebruikt in Frankrijk, Denemarken en Duitsland. Bij een heetwatersysteem wordt water gebruikt dat warmer is dan 100oC. Dit systeem bracht echter de nodige veiligheidsproblemen en zelfs ontploffingsgevaar met zich mee vanwege de hoge temperatuur van 170oC en de hogere atmosferische druk. Het Algemeen Rijksarchief in den Haag werd met een heetwatersysteem uitgerust.

De centrale verwarming zoals we deze nu kunnen, heeft dus nogal een ontwikkeling doorgemaakt. En nog steeds wordt er continu gewerkt aan de (door)ontwikkeling van meer energiezuinige en efficiëntere verwarmingssystemen, zoals bijvoorbeeld de warmtepomp.