8.8 297 Beoordelingen

Let op: vervang je rookgasafvoer!

Let op: vervang je rookgasafvoer!

Iedereen heeft er wel één: de CV-ketel. Een essentieel onderdeel van deze installatie is het rookafvoersysteem. Dit systeem voert de rookgassen op een veilige manier naar buiten, zodat deze stoffen niet in de ruimte blijven hangen en schadelijk worden. Het is dan ook zeer belangrijk dat de rookgasafvoer af en toe vervangen wordt, zodat die systeem optimaal blijft werken, maar waarom precies? Dat leggen we je in dit artikel uit.  

Waarom is het belangrijk om de rookgasafvoer te vervangen?

De rookgasafvoer zorgt ervoor dat de rookgassen die vrijkomen tijdens het verbrandingsproces van de CV-ketel voor het verwarmen of warm water produceren veilig naar buiten geleid worden. Lees hier meer over de soort rookgasafvoersystemen. Zonder rookgasafvoersysteem verzamelen rookgassen zich in huis, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Het is dus van belang om deze af en toe te vervangen. Het is verstandig om de rookgasafvoer tegelijk met de CV-ketel te vervangen. De levensduur van de afvoer is langer dan de CV-ketel, namelijk 20 tot 25 jaar.

Wat zijn de oorzaken van slijtage?

Het condens van de rookgassen die vrijkomen bevatten een PH van 2 tot 4 (zeer zuur) en vreet langzaam de buizen op tot er gaatjes in vallen. De buis wordt hierdoor dun en bros, waardoor de rookgassen langzaam toch vrijkomen en lekkage kan ontstaan.

Wat zijn de gevaren bij oudere systemen?

Bij verouderde rookgasafvoersystemen is er kans op een lekkage en dus veel kans op een koolmonoxidevergiftiging. Deze vergiftiging geeft eerst milde gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn en misselijkheid, maar kan uiteindelijk de dood als gevolg hebben. Verouderden en versleten afvoersystemen kunnen levensgevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk de afvoer te vervangen voordat lekkages of gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Wij adviseren om voor een concentrisch systeem te kiezen. Het kost je iets meer, maar je hebt een veiliger systeem en daardoor minder kans op gevaarlijke lekkages. Wil je meer informatie over de rookgasafvoer of ben je toe aan een nieuw rookgasafvoersysteem? Neem dan gerust contact met ons op. We leggen het graag uit!